Sari la conținut

Demența Alzeimer: primele semne că boala a început să se instaleze

Din cuprinsul articolului

Demența Alzheimer este boala care afectează creierul uman, producând modifi cări de structură la nivelul acestuia care, ulterior, determină pierderea memoriei și, în final, duce la moartea bolnavului. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență la persoanele în vârstă și reprezintă jumătate din totalitatea cazurilor de demență. 

Psihologul Eveline Ţibichi Osnaga a explicat care sunt primele semne care anunță instalarea bolii.

Primele simptome

Ei bine, este ușor de diagnosticat pentru că în viața subiectului intervin foarte multe schimbări de comportament și de atitudine, care sunt foarte ușor de remarcat de cei din jur. Intervin multe schimbări pe multe paliere cum ar fi:

  • Tulburări de limbaj. Acestea se manifestă prin uitarea cuvintelor uzuale, pe care ajung să le înlocuiască cu expresii de genul: „asta”, „cum îi spune”, „înțelegi tu”, „nu-mi vine acum cuvântul”.
  • Tulburări ale memoriei recente. Atunci când subiecții uită evenimentele trăite recent, informații memorate recent, iar ulterior toate aceste episoade se generalizează.
  • Lipsa inițiativei. Se manifestă de multe ori prin somnolență continuă, prin vizionarea la televizor toata ziua fără a urmării ceva în mod special și refuzarea efectuării activităților zilnice.
  • Tulburări ale dispoziției. Se manifestă prin schimbări bruște de dispoziție, pot devein morocănoși sau furioși fără motiv, nu mai găsesc plăcere în activitățile care îi bucurau înainte.
  • Comportament bizar. Au tendința de a pune lucrurile în locuri ciudate, se pot îmbrăca cu haine nepotrivite pentru vremea de afară. Sunt situații în care devin neîngrijiți, în cele mai multe cazuri, igiena personală este precară, fie că îmbracă haine nespătate sau că uită să se spele.
  • În multe din cazuri subiecții sunt dezorientați, aceste persoane se pot rătăci în locurile pe care înainte le cunoșteau foarte bine, pot uita chiar și adresa la care locuiesc. Sunt frecvent întâlnite și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor zilnice, cum ar fi prepararea mesei, ieșitul din casă în diverse scopuri. Deși se întâlnesc mai rar, încă de la începutul bolii pot exista și halucinații vizuale sau auditive, sau episoade de agresivitate fizică sau verbal.
Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: