luni, iunie 1, 2020

Protecţia mai bună a sistemului digestiv poate fi cheia pentru a putea spera la vindecarea cancerului, spun cercetăorii. Păstrâd sistemul gastro-intestinal sănătos şi funcţional ar putea fi calea prin care pacienţii să tolereze doze mai mari de chimioterapice şi radioterapie, doze care în alte condiţii ar fi letale.

Conducatorul echipei de cercetători, Dr. Jian-Guo Geng, de la Universitatea din Michigan, SUA, spune: ,,Credem cu tărie că aşa am putea să vindecăm cancere avansate, cu metastaze. Dacă predicţia noastră se va dovedi adevarată, oamenii nu vor mai muri de cancer.” Problema majoră cu chimioterapia şi radioterapia este faptul că pot ucide pacientul înainte de vindecarea cancerul. Dr Geng şi echipa acestuia au descoperit că, protejând intestinul de efectele dure ale terapiei, ar putea înclina balanţa în favoarea supravieţuirii.

Citește și:

Cercetătorii au descoperit molecule care pot stimula celulele stem intestinale, făcându-le să funcţioneze în mod accelerat şi să repare distrugerile cauzate de medicamentele chimioterapice sau de radioterapie. Ca rezultat, corpul poate absorbi nutrienţii, iar toxinele sunt blocate la trecerea din intestin în circulaţia sanguină.

Studiul a fost publicat în revista Nature şi deoacamdată a fost testat doar pe şoareci de laborator.

Citește și:

,,Toate tumorile, din toate ţesuturile şi organele, pot fi distruse cu doze mari de chimioterapie şi radioterapie. Însă partea dificilă este că în cazul cancerelor aflate în stadii avansate, putem omorî pacientul înainte de a distruge tumora”, spune Dr. Geng. ,,Acum avem o modalitate de a creşte toleranţa pacientului la doze mari, letale, de tratament. În acest mod cancerele avansate, cu metastaze, pot fi eradicate prin creşterea dozelor. Odată ce păstrăm intestinul funcţional, pacientul va rezista mai mult timp. Iar noi am gasit calea de a proteja intestinul. Pasul următor pe care ni l-am propus este să obţinem o supravieţuire de 100% pentru cobaii injectaţi cu moleculele de protecţie.”

Citește și:

Moleculele de protecţie amintite de Dr. Geng sunt studiate de echipa acestuia de mai mult de 10 ani. Odată injectate, se prind de proteinele din intestin şi accelerează activitatea vindecătoare a celulelor stem. ,,Studiul nostru a arătat că moleculele de protecţie acţionează asupra celulelor stem intestinale (ce asigură homeostazia şi refacerea intestinului) şi creştc supravieţuirea în urma dozelor letale de chimioterapie. Din câte sştim acum, moleculele de protecţie folosite sunt un tratament adjuvant, adiţional, sunt de fapt primul exemplu ce demonstrază veridicitatea ideii conform căreia putem accelera activitatea celulelor stem adulte din diferite ţesuturi, obţinând un efect de reparaţie a ţesutului şi organului respectiv, cu efecte medicale benefice pe termen lung”.

 

 

Parteneri