Sari la conținut

Cum poate fi ținută în frâu dermatita atopică

Creaming face of infant girl after bath

Dermatita atopică este a doua cea mai întâlnită cauză pentru care oamenii vin la dermatolog și afectează 50 de milioane de europeni și 20% dintre copii.

Eczema atopica sau dermatita atopica este o afectiune obisnuita a pielii, care apare de obicei in jurul varstei de 3 luni, dar poate sa apara si la varste mai fragede. La nou-nascuti dermatita atopica apare cel mai adesea pe fata, in special pe obraji si barbie. Odata cu cresterea copilului, leziunile se localizeaza mai ales pe gat, pielea se usuca si devine solzoasa in jurul coatelor, incheieturile mainilor si in spatele genunchilor. Dupa fiecare eruptie, exista o faza de remisie. Aceste eruptii incep cu simpla pata rosie pe piele care incepe sa manance. Pielea devine uscata si aspra in anumite zone si incepe sa supureze inainte sa se formeze basici.

Este o afecțiune cronică ereditară; apare atunci când bariera cutanată este slăbită, iar microbiomul este dezechilibrat și se manifesă prin piele uscată, mâncărime și puseuri.

”Microbiomul, celălalt genom al nostru este un patrimoniu bacterian, caracteristic pentru fiecare persoană dar contrar genelor, mai ușor de modulat”, explică dr. Adriana DIACONEASA, medic primar dermato-venerologie, Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii “Gr. Alexandrescu” Bucuresti.

În condiții normale, microbiomul pielii este echilibrat și ne protejează de infecții. Săpunurile astringente și antibioticele topice sau orale afectează echilibrul microbiomului și pot încuraja colonizarea făcută de microorganisme patogene. Când microbiomul este neechilibrat, bariera pielii se modifică și alergenii din mediu pot sa penetreze in straturile inferioare ale epidermei. Ei stimuleaza sistemul imunitar, care reactioneaza puternic. Acest lucru cauzeaza semnele clinice ale aparitiei eczemei atopice: mancarime, inflamatie, supurare. Factorii de mediu ar explica si cresterea numarului de dermatite atopice: poluare, fumat pasiv etc.

In timpul eruptiilor: dermatologii prescriu creme sau unguente care contin corticoizi, cunoscuti sub numele de dermocorticoizi. Acestea ajuta la tratarea leziunilor din momentul aparitiei. Odata ce acestea dispar, cremele emoliente refac hidratarea unei pieli extrem de uscate. Acest lucru va ajuta la prevenirea eruptiilor. Cremele pentru pielea atopica ar trebui aplicata pe intregul corp o data sau de doua ori pe zi. Pentru a reduce numarul de eruptii, se recomandă să:

  • faceti dusuri in locul bailor
  • folositi produse de curatare usoare care nu contin sapun si parfum
  • purtati haine din bumbac, nu din lana sau fibre sintetice
  • mentineti o temperatura scazuta in camera

 

 

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel