duminică, ianuarie 23, 2022

Mâncatul prea mult, prea repede, prea gras sau consumul excesiv de alcool ne pot ţintui la pat sau ne pot trimite de urgenţă la spital în cea mai frumoasă perioadă a anului. Specialiştii ne spun cum ne putem feri de problemele digesitve care ne pândesc de sărbători.

“Excesele alimentare, aproape de neevitat în perioada sărbătorilor de iarnă, pot provoca o serie de probleme, dintre care cele digestive sunt cele mai evidente şi apar destul de precoce”, avertizează Aurelia Constantin, medic internist.

Te-ar mai interesa: AVERTISMENT suplimente: vitamina consumată în mod ...

Simptomele problemelor digestive apar cel mai adesea la 1-3 ore după excesul alimentar sau imediat după o repriză de somn. “Simptomele pot apărea uneori dimineaţa, dacă ne-am culcat imediat după o masă copioasă”, precizează Aurelia Constantin. Cele mai frecvente probleme sunt greaţa, balonările, “senzaţia de plenitudine epigastrică” (stomac plin), pirozisul (arsuri în spatele sternului sau în etajul abdominal superior), diareea, constipaţia, vărsăturile şi durerea în partea superioară a abdomenului.

Mâcaţi, fumaţi şi beţi cu moderaţie

Principalele cauze ale neplăcerilor digestive sunt consumul excesiv de dulciuri, condimente sau murături şi de mâncăruri prea garse (sarmale, cârnaţi prăjiţi, smântână, maioneză). La fel de nocive sunt consumul de alcool, cafea şi fumatul în exces. “Fumatul, cafeaua, provoacă crampe intes­ti­nale, diaree”, explică Aurelia Constantin. Pe de altă parte, alcoolul vă poate irita tractul digestiv şi declanşa arsuri la stomac.

Te-ar mai interesa: Octavian Jurma: Varianta Omicron îi cruţă pe adulţ...

Pentru a preveni instalarea problemelor digestive, este necesar să mâncăm şi să bem cu moderaţie, cu o pauză de cel puţin patru ore între două mese copioase, să nu dormim imediat după masă, ci după minim două-trei ore şi să ieşim la o plimbare, sfătuieşte medicul.

Fără siestă după masă

Tradiţionala “odihnă” de după masă e contraindicată de medici. Dacă vă întideţi pe canapea imediat după ce aţi terminat desertul, cresc şansele de a suferi de arsuri la stomac şi de reflux de acid gastric, averizează specialiştii WebMD.com. Faceţi, în schimb, o plimbare cu cei dragi şi încercaţi pe cât posibil să vă menţineţi rutina zilnică de exerciţii fizice şi mişcare.

Te-ar mai interesa: Stai bine cu inima? Află în 30 de secunde cu acest...

Dacă ştiţi că veţi mânca mult şi nesănătos la cină, aveţi grijă să luaţi un prânz sănătos. Legumele bogate în fibre şi cerealele vă vor ajuta să menţineţi o digestie normală. În timp ce mâncatul în grabă afectează digestia, mâncatul încet este chiar benefic organismului în perioadele de excese alimentare.

“Dacă mâncaţi încet, vă veţi ajuta stomacul să se golească mai uşor şi veţi atenua pofta de mâncare”, explică John Clarke, gastroenterolog şi asistent universitar la Johns Hopkins University School of Medicine din Baltimore (SUA), citat de portalul WebMD.com.

Te-ar mai interesa: Alimente care provoacă inflamație în organism și c...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private