Sari la conținut

Cum pot să slăbesc în mod natural? Sfaturi și ponturi

greșeli

Cum pot să slăbesc în mod natural? În fiecare an, mai ales primăvara, apar noi diete care promit o pierdere în greutate în general rapidă și fără efort. Cu toate acestea, conform unor studii recente, 95% dintre diete se termină prin recăpătarea greutății după 5 ani. Așadar, ce puteți face pentru a pierde în greutate în mod durabil și natural?

Slăbire

Slăbirea este rezultatul unui deficit caloric. Atunci când aportul caloric din alimente este mai mare decât cheltuielile calorice, organismul stochează calorii sub formă de grăsime corporală, ceea ce duce la creșterea în greutate.

În schimb, dacă cheltuielile calorice sunt mai mari decât aportul, organismul trebuie să extragă energia de care are nevoie din rezervele sale corporale: aceasta este singura modalitate de a slăbi.

Slăbirea rapidă: de ce este o idee proastă să vrei să slăbești rapid?

Singura modalitate de a slăbi rapid este de a forța organismul să apeleze la rezervele sale de grăsime prin reducerea drastică a aportului caloric și/sau prin creșterea semnificativă a cheltuielilor energetice.

După o primă fază de slăbire foarte rapidă, pierderea de greutate încetinește, ceea ce face necesară o reducere și mai mare a aportului caloric pentru a continua să slăbească în același ritm: ceea ce este imposibil pe termen lung, deoarece nimeni nu poate să se înfometeze fără să se prăbușească ani la rând.

Atunci când încetați dieta sau când apare cea mai mică poftă de mâncare, corpul dumneavoastră va stoca automat caloriile pe care le-ați pierdut, în așteptarea următorului deficit caloric. Este probabil ca recăpătarea greutății să fie la fel de rapidă ca și pierderea în greutate, și adesea chiar mai rapidă.

Sfaturi și ponturi pentru pierderea în greutate fără dietă

Din păcate, nu există o dietă miraculoasă, pentru că, deși este posibil să slăbești foarte repede, este imposibil să nu recuperezi greutatea pierdută rapid și cu prețul unei mari privațiuni pe termen lung. Pentru a slăbi în mod durabil, este esențial să nu te grăbești și să te reconectezi cu corpul tău și cu semnalele pe care acesta ni le trimite pentru a ne anunța de ce are nevoie.

Așteptați până când vă este foame ca să mâncați
Oricât de evident ar părea, este esențial să aștepți până când ți-e foame înainte de a te așeza la masă. Oamenii și animalele, deopotrivă, sunt cu toții dotați cu un ceas intern foarte eficient care ne trimite semnalele potrivite la momentul potrivit pentru ca organismul nostru să funcționeze corect. Acesta ne trimite senzația de foame atunci când este în criză de calorii și balanța aport/cheltuieli nu mai este echilibrată.

Atunci când mâncăm fără să fi avut timp să simțim foamea, caloriile absorbite sunt utilizate foarte puțin și, prin urmare, riscă să fie stocate rapid sub formă de grăsime.

Mai mult, mâncatul înainte de a simți foamea ne împiedică să accesăm sațietatea – definită ca fiind faptul că nu mai simțim foame – care este al doilea punct cel mai important pentru a slăbi cu succes fără dietă.

Respectarea sațietății pentru a pierde în greutate cu ușurință
Sațietatea este al doilea semnal esențial pe care trebuie să îl recunoașteți și să îl respectați dacă doriți să reveniți la o greutate sănătoasă fără să țineți o dietă. Este semnalul pe care corpul nostru ni-l trimite atunci când a ingerat suficiente calorii pentru a echilibra balanța „aport/cheltuieli”. A continua să mănânci atunci când ești sătul înseamnă să riști să stochezi caloriile de care organismul tău nu mai are nevoie.

Acest al doilea punct este pe cât de important, pe atât de greu de observat, deoarece am fost cu toții condiționați să ne terminăm farfuria pentru a nu risipi mâncarea sau pentru a nu ne jigni gazda. Drept urmare, mulți dintre noi și-au pierdut capacitatea de a o recunoaște.

Pentru a fi capabili să recunoaștem sațietatea și să o respectăm, este esențial să mâncăm încet, concentrându-ne și acordând atenție la tot ceea ce simțim: texturi, gusturi, mirosuri, arome, culori etc. Toate simțurile noastre trebuie să fie hrănite de ceea ce mâncăm. De îndată ce plăcerea de a mânca se diminuează, începe să se instaleze sațietatea, potrivit Sante Magazin.


Mâncatul lent este esențial, deoarece mesajul de sațietate nu este instantaneu și are nevoie de cel puțin un sfert de oră pentru a ajunge la creier din stomac.

Fără interdicții: bucurați-vă
Odată ce ați stăpânit aceste prime două puncte, puteți fi siguri că nu veți mânca în exces și că vă veți satisface necesarul de energie, fără a fi nevoiți să numărați caloriile în fiecare zi.

Al treilea punct important este să de-demonizați alimentele de plăcere, cele pe care le credem responsabile de excesul de greutate: dulciuri, ciocolată, brânză, biscuiți, chipsuri și așa mai departe. Este adevărat că aceste alimente bogate în calorii trebuie limitate dacă doriți să slăbiți. Dar atâta timp cât sunt consumate cu foame și plăcere, respectând sațietatea, ele nu vor fi stocate de organism.

Atunci când foamea este cu adevărat prezentă și este însoțită de pofte foarte specifice – de carne roșie, brânză, ciocolată etc. – este probabil pentru că organismul nostru solicită nutrienții, mineralele sau vitaminele pe care le conține alimentul în cauză: fier pentru carne, calciu și grăsimi pentru brânză, magneziu și zahăr pentru ciocolată. La fel ca celebrele „pofte” ale femeilor însărcinate, la care acest mecanism este exacerbat, întrucât nevoile sunt direct legate de dezvoltarea sănătoasă a fătului.

Așadar, este esențial să nu respingem aceste pofte sau să le păcălim cu alte alimente mai puțin calorice, care nu vor satisface nici pofta, nici nevoile. Dacă aveți o poftă irepresibilă de ciocolată, dacă răspundeți mâncând doar un iaurt 0% riscați să nu vă satisfaceți nevoile organismului și să vă creșteți frustrarea.

Pe de altă parte, permițându-vă câteva pătrățele pe care să le savurați încet, cu toate simțurile în alertă, vă veți satisface atât nevoile, cât și poftele.

Medicină pe bază de plante: ce plante te ajută să slăbești și ce băuturi să iei seara?

Cu toții suntem tentați să credem că o băutură înainte de culcare ne poate ajuta să ne topim ca zăpada la soare în timpul nopții. Chiar dacă există plante de slăbit și uleiuri esențiale care te pot ajuta să slăbești, este important să ne amintim că acestea vor fi inutile dacă nu sunt însoțite de bune obiceiuri alimentare și de un stil de viață mai sănătos.

Există mai multe categorii de plante fitoterapeutice de slăbire, în funcție de proprietățile lor:

Suprimante ale apetitului: guarana, maté, cafea și ceai verde, care activează metabolismul și reduc pofta de mâncare,
sățioase: alge marine (fagure de vezică, wakame), pectină de mere, konjac, mucilagiu de chia etc., care ajută la umplerea stomacului și favorizează sațietatea,
Diuretice: ortosifon, pilosella, păpădie, coacăze negre… pentru a ajuta la eliminarea toxinelor,
Captatori de grăsimi: semințe de psyllium, semințe de schinduf sau alge marine, care rețin o parte din grăsimile din alimente, limitând absorbția lor intestinală.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel