Sari la conținut

Cum poți preveni un accident vascular cerebral consumând regulat acest aliment. Studiu

accident vascular cerebral (AVC)

Unul dintre alimentele de bază în alimentația oamenilor poate preveni accidentul vascular cerebral. Este o descoperire uimitoare.

Aliment de bază în meniurile oamenilor, se pare că are și anumite proprietăți care ar scădea sau preveni riscul de a suferi un accident vascular cerebral, problemă de sănătate majoră, de altfel.

Concluziile unui studiu prezentate în cotidianul The Telegraph sunt uimitoare. Ele sugerează că un consum de lapte integral poate contribui la o viaţă mai lungă protejând corpul împotriva accidentului vascular cerebral.

Deşi sortimentele de lapte degresat şi semi-degresat au fost menţionate decenii la rând în recomandările nutriţionale convenţionale potrivit cărora acestea ar fi mult mai sănătoase în comparaţie cu laptele integral, acest studiu sugerează că adevărul este, de fapt, invers.

Oamenii de ştiinţă nu au identificat nicio asociere semnificativă între grăsimile din lactate şi declanşarea bolilor de inimă sau a accidentului vascular cerebral, doi dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătate asociaţi cu o dietă bogată în grăsimi saturate. În schimb, studiul a relevat că anumite tipuri de grăsimi din lactate pot oferi chiar protecţie contra accidentului cerebral sever, au notat oamenii de ştiinţă, potrivit GoodFood.

”Descoperirea noastră susţine şi scoate în evidenţă numărul din ce în ce mai mare de dovezi care sugerează că, în ciuda credinţei populare, grăsimea din lactate nu creşte riscul de boli de inimă sau de mortalitate la adulţi”, a declarat Marcia Otto, profesoară la Universitatea din Texas, care a condus studiul.

”Pe lângă faptul că nu contribuie la (riscul de) deces, rezultatele sugerează că un acid gras prezent în lactate poate scădea riscul de mortalitate asociată bolilor cardiovasculare, în special ca urmare a unui accident vascular cerebral”, a adăugat Otto.

Studiul, care a luat în calcul o perioadă de 22 de ani, a evaluat modul în care mai mulţi indicatori biologici ai acizilor graşi prezenţi în grăsimea din lactate au fost asociați cu decesul şi mortalitatea.

În comparaţie cu datele autoraportate privind consumul, metoda utilizată în acest caz a permis obţinerea unor informaţii mai numeroase şi mai obiective cu privire la impactul expunerii pe termen lung la aceşti acizi graşi, se arată în prezentarea studiului.

Aproape 3.000 de bărbaţi şi femei, de 65 de ani şi peste această vârstă, au fost incluşi în această cercetare care a analizat nivelurile din sânge a trei acizi graşi diferiţi prezenţi în lactate, în 1992 şi mai târziu, peste şase şi respectiv 13 ani.

Niciunul dintre tipurile de acizi grași nu a fost în mod semnificativ asociat cu mortalitatea totală. În plus, un acid gras a fost asociat cu scăderea riscului de deces legat de afecţiuni cardiovasculare.

Persoanele cu niveluri mai ridicate de acizi graşi, care sugerează un consum ridicat de produse lactate integrale, au prezentat un risc cu 42% mai mic de deces ca urmare a unui accident vascular cerebral.

Specialista în nutriţie Clarissa Lenherr a subliniat că prin eliminarea grăsimii din lactate aceste alimente nu mai sunt complete şi se pierd vitamine importante. ”Grăsimea din lactate le face săţioase, iar prin eliminarea grăsimii se diminuează cantităţile de vitamina A şi D pe care acestea le conţin. Amândouă sunt vitamine deosebit de importante, iar ambele sunt solubile în grăsime, adică au nevoie de grăsime pentru a fi absorbite”.

La rândul său, Otto a adăugat că produsele lactate integrale sunt importante surse de nutrienţi. ”Rezultatele noastre subliniază necesitatea revizuirii actualelor linii directoare nutriţionale privind lactatele integrale, surse bogate de nutrienţi precum calciul şi potasiul. Aceştia sunt esenţiali pentru sănătate, nu numai în timpul copilăriei ci pe tot parcursul vieţii, în special la o vârstă înaintată când subnutriţia şi boli precum osteoporoza sunt mai des întâlnite”, a spus ea.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel