Sari la conținut

Cum poţi să îţi măreşti productivitatea? Somnul cofeinizat

Dacă te simţi adormit şi vrei să te trezeşti şi ai 20 de minute de timp liber înainte să
”intri în priză” atunci asta este ceva ce ai putea să încerci. Această metodă dă rezultate mult mai bune decât a bea o cafea sau a trage un pui de somn rapid.

Un somn de pui cofeinizat înseamnă să bei o cafea apoi să dormi 20 de minute
Poate părea nebunesc însă cofeina interferează cu somnul. Dacă bei cafea şi dormi 20 de minute sau mai puţin poţi să explorezi beneficiile energizante ale acestei băuturi.

Pentru a înţelege somnul cofeinizat trebuie să înţelegi cum te afectează cofeina. Aceasta este absorbită de intestinul subţire ca mai apoi să ajungă în sânge şi la ultima destinaţie – creierul. Acolo, se integrează în receptorii care sunt umpluţi cu molecule numite adenozine.
Adenozinele sunt produse de creier, care în număr mare dau senzaţia de moleciune, oboseală. Cu ajutorul cofeinei care blochează receptorii senzaţia de oboseală dispare. Cofeina nu blochează chiar toţi receptorii, deoarece se bate cu adenozinele. Unii receptori sunt “umpluţi” cu cofeină, iar alţii nu.
Dacă dormi 15-20 de minute adenozinele din creier dispar. Dacă însă dormi mai mult de 20 de minute, atunci rişti să intri în zone mai adânci ale somnului, unde recuperarea este mai înceată.

Dacă somnul durează 20 de minute, atunci adenozinele încep să dispară, la ţanc ca şi cofeina să îşi intre în rol. Cofeina va avea mai puţine adenozine, iar efectul de atenţie şi putere va fi mai puternic.

În cele câteva studii recente, cercetătorii de la Universitatea din Loughborough, au condus un experiment, unde participanţii obosiţi au băut cafea, apoi au dormit 15 minute, iar la testele au greşit foarte puţin.

Ana Maria N.

Ana Maria Nitu

Ana Maria Nitu, studiază la Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii, a fost jurnalist la Evenimentul zilei, www.evz.ro si Doctorulzilei, www.doctorulzilei.ro

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel