Sari la conținut

Cum poți slăbi la menopauză. Dr.  Ovidiu Bojor: Un regim în care să se consume mai puține proteine

Când femeile ajung la menopauză, este tot mai greu să-ţi reduci greutatea corporală. Femeile se confruntă cu multe schimbări fizice, apar bufeurile, scade apetitul sexual, au insomnii și acumulează mai ușor kilogramele. Pentru fiecare din simptomele enumerate mai sus există remedii, iar astăzi vom oferi informații despre dietă.

Cum poți slăbi la menopauză. Dr.  Ovidiu Bojor: Un regim în care să se consume mai puține proteine

Dezechilibrele hormonale determină schimbările din menopauză. Nivelul scăzut de estrogen este principalul vinovat pentru creșterea grăsimii abdominale.

Un tip de estrogen – numit estradiol – reglează metabolismul și greutatea corporală. În timpul menopauzei, nivelul estradiolului scade, crescând grăsimea abdominală. Aceasta nu este doar inestetică, dar și periculoasă. Poate crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, diabet și multe altele. Se recomandă eliminarea consumul de zahăr, alimente procesate, alcool, produse de panificație și, dacă este necesar, gluten.

Cum pot slăbi la menopauză? Pentru a remedia acest lucru, crește intensitatea antrenamentelor. Exercițiile fizice oferă numeroase alte beneficii. Inclusiv un risc mai scăzut de osteoporoză și boli de inimă. Atunci când nu ai suficientă motivație pentru sport, alege să faci o plimbare rapidă în parc și/ sau să urci trepte.

Ca să slăbești la menopauză ai nevoie și de controlul stresului. Rhodiola rosea este o plantă care stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres. Suplimentele alimentare cu ceaiul din această plantă  induc o stare de bine. Valeriana este și ea un remediu potrivit împotriva anxietății. Are acțiune sedativă asupra întregului sistem nervos.

Ce substanțe nutritive sunt necesare?

Magneziul ajută corpul să regleze mai bine nivelul de insulină. Induce o stare de calm și te ajută să dormi mai bine. Alimentele bogate în magneziu sunt bananele, semințele de dovleac, tărâțele de grâu, cacao, migdalele, hrișca etc. Inflamația cronică este un factor de bază pentru acumularea grăsimii abdominale. Acizii grași Omega-3. EPA și DHA au efecte antiinflamatorii puternice. De asemenea, pot ajuta la gestionarea mai bună a multor efecte secundare ale menopauzei. O combinație bună a acestor compuși se găsește în uleiul de in și în cel de măsline.

Un hormon – te poate ajuta să gestionezi mai bine multe simptome ale menopauzei

Vitamina D, vitamină liposolubilă – de fapt, un hormon – te poate ajuta să gestionezi mai bine multe simptome ale menopauzei și te ajută să slăbești la menopauză. Se sintetizează natural prin expunere la soare, dar sunt și anumite alimente care o conțin: ouăle, laptele îmbogățit cu vitamina D, peștele gras, uleiul de pește, anumite specii de ciuperci. Ingredientul activ din turmeric, curcumina, oferă beneficii antioxidante și antiinflamatoare puternice. Studiile la animale arată că turmericul poate ajuta la scăderea în greutate în timpul menopauzei. Folosește-l în mâncare, pentru a o condimenta. Poți lua și suplimente alimentare cu turmeric sau cu substanțele nutritive menționate mai sus, cu acordul medicului curant.

Consumă aceste fructe regulat

Sursa foto: Shelley Pauls/unsplash

„Pentru menopauză, este preferabil un regim în care să se consume mai puține proteine, lipide și glucide. Acesta ar trebui să fie, în schimb, bogat în legume, fructe şi seminţe. În acest mod, se înlătură şi tendinţa spre obezitate din această perioadă a vieții. Pentru a slăbi, recomand „zile de mere”, în care să se consume câte un kilogram de mere pe zi, fără alte alimente”, le sfătuiește Ovidiu Bojor pe femei.

Dr.  Ovidiu Bojor: Un regim în care să se consume mai puține proteine

„Într-o altă zi, nu consecutivă, se vor consuma doar cireșe. Prin cumularea acţiunilor diuretice, uşor laxative şi sudorifice, socul este și el util în acest scop. Se folosesc atât florile, cât şi fructele. Se face un decoct dintr-o linguriţă de fructe proaspete la o cană cu apă. După ce dă în clocot, se ia de pe foc și se storc boabele. Se beau una-două căni pe zi. Fructele de soc trebuie să fie bine coapte, altfel sunt toxice. Din flori, se face o infuzie dintr-una sau două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor, potrivit Capital.

De ce se îngrași femeile mai ușor la menopauză?

Studiile efectuate pe animale au constatat că nivelurile mai scăzute de estrogen pot crește grăsimea abdominală în mai multe moduri:

  • Mănâncă mai mult;
  • Ești mai puțin activ din punct de vedere fizic;
  • Metabolismul e redus;
  • Corpul folosește mai puțin eficient zahărul și alți carbohidrați;
  • Este posibil să scadă masa musculară, care consuma mai multe calorii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel