Sari la conținut

Cum preparăm cea mai bună cafea la ibric: Întrece și cel mai performant espressor

cafea si ciocolata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Alimentul dulce care te face mai deștept

Cum preparăm cea mai bună cafea la ibric: Întrece și cel mai performant espressor, despre care se spune că face tare cafea. Iată câteva secrete:

 

Iubitorii de cafea vor prefera întotdeauna cafeaua la ibric, cea care întrece de departe orice alt tip de cafea la filtru, espressor etc. Dar pentru ca minunata licoare preparată la ibric să fie atât de bună, trebuie să ținem cont de anumite detalii extrem de importante.

Ce cafea alegem?

În primul rând, o cafea bună va ieși din boabe de calitate, cum sunt cafelele de origine, Etiopia, Columbia, Guatemala, de calitate superioară.

După ce am ales cafeaua preferată, mai intensă, mai aromată, mai fructată, mai prăjită sau nu, urmează pasul doi: ibricul.

Ei bine, da! Pentru o cafea bună, important este și ibricul în care o preparăm. Cunoscătorii ne recomanda mai ales cele din cupru.

De ce? Simplu. Cuprul este un foarte bun conducator de caldura, se incalzeste mai repede si mai bine, si este si foarte rezistent.

Dacă nu avem din cupru, este în regulă și un ibric din inox.

Cum o măcinăm

Apoi, macinarea boabelor de cafea influenteaza iar foarte mult cafeaua la ibric pe care o vei prepara. Boabele de cafea trebuie macinate foarte fin.

Este cel mai bine să cumperi cafeaua boabe și să o râșnești acasă, gustul va fi mult mai intens și va mirosi în toată casa a cafea.

Poate părea ciudat, dar până și apa influențează gustul cafelei, așa că asigură-te că folosești o apă de calitate. Poți folosi o apă plată, fără clor, cum este cea de la robinet. Ideală ar fi apa de izvor, dar este ceva mai complicat.

Cum o preparăm

Dacă avem tot ce ne trebuie, acum mai avem de urmat pașii corecți pentru a obține licoarea divină:

  1. Pune apa rece in ibric si pune pe foc mediu-mare pana ce apa incepe sa se incalzeasca, potrivit artaceaiului.ro.
  2. Adaugă 2 lingurite de cafea pentru o ceasca. Nu amesteca deocamdata, pentru a nu se forma cocoloase.
  3. Pune și putin zahar, daca preferi cafeaua indulcita, fara a amesteca inca (dar e mai bine fără zahăr).
  4. Cand observi ca incepe cafeaua sa se depuna pe fundul ibricului iar apa s-a incalzit suficient pentru a topi zaharul, amesteca de cateva ori si da focul la mic.
  5. Amestecă în continuu pana incep sa se formeze niste bule la marginea ibricului.
  6. Cand toata marginea ibricului este acoperita de aceste mici bule, da focul la minim sau indeparteaza ibricul de flacara.
  7. Atentie, nu astepta pana cafeaua da in clocot, deoarece cafeaua turceasca traditionala nu se fierbe.
  8. Repeta de maxim 2 ori pasii 5 si 6.
  9. Cafeaua ta la ibric este gata și miroase extraordinar.

Cafea preparată astfel este gata să fie savurată, dar înainte trebuie să ne pregătim un pahar mare cu apă din care bem înainte de a gusta cafeaua.

Apa este necesară pentru a ne curăța gura înainte de a savura cafeaua, dar și pentru a evita deshidratarea prin consumul de cafea. De regulă, apa trebuie să fie de două ori cantitatea de cafea din ceașcă.

Mai trebuie să așteptăm 2 minute până se așază zațul pe fundul ceștii și este gata de savurat. Se poate pune un strop de zeamă de lămâie, pentru ca zațul să se depună mai rapid, dar nu este obligatoriu.

Simona David

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel