Ca să mâncaţi sănătos şi pentru ca alimentele să aibă totuşi savoare nu e nevoie să renunţaţi la sosuri. Limita dintre cele sănătoase şi nesănătoase e însă foarte fragilă, motiv pentru care trebuie să fiţi foarte atenţi la modul de preparare.
Mujdei cu ulei de măsline extravirgin şi sare de mare
Sosurile cu usturoi sunt în topul celor mai sănătoase, asta şi datorită calităţilor acestui aliment: scade tensiunea arterială, previne unele cancere şi întăreşte organismul.
„Mujdeiul din usturoi poate fi preparat cu ulei de măsline extravirgin, puţină sare integrală de mare sau cu adaos de alge. Nu se recomandă alte adaosuri, mai ales cele care conţin E-uri”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Mujdeiul trebuie consumat la scurt timp de la preparare, pentru că în contact prelungit cu oxigenul îşi pierde calităţile. Mai poate fi utilizat la asezonarea legumelor, salatelor, pastelor, cărnurilor, peştelui, ouălor, ciorbelor şi supelor.
Nutriţioniştii vă recomandă să mâncaţi usturoi chiar şi în timpul zilei, în pofida mirosului neplăcut, care se atenuează prin mestecarea câtorva frunze de pătrunjel verde.
Maioneza de casă, cu ouă ecologice
„Maioneza e un produs greu de digerat, hipercaloric, industrial, cu mulţi aditivi alimentari (conservanţi, coloranţi, emulgatori)”, explică specialistul în nutriţie Gheorghe Mencinicopschi.
Cea mai sănătoasă e maioneza preparată în casă din ouă proaspete ecologice şi ulei de măsline. Mai puteţi adăuga şi puţină zeamă de lămâie stoarsă pe loc, nu acidul citric sau sucul de lămâie industrial. Nu faceţi exces de maioneză la peşte, carne sau brânză, ci asezonaţi, eventual, legumele crude sau fierte.
Reţeta muştarului autentic
Substanţele active din muştar sunt anticancerigene şi au o acţiune de fluidizare a sângelui, calmând inflamaţiile şi accelerând procesul de vindecare în afecţiunile vaselor subcutanate.
Muştarul de masă se obţine din pasta de boabe de muştar alb şi negru, amestecate în diferite proporţii, supuse fermentaţiei în vin alb, vin roşu, oţet, cu adaos de mirodenii.
„Compoziţia unui muştar de masă autentic e: apă, boabe de muştar, condimente na turale (hrean), oţet natural (vin alb, roşu), miere naturală. În zilele noastre, această reţetă tradiţională a fost «îmbunătăţită» cu aditivi alimentari şi coloranţi, care pot fi periculoşi pentru sănătate”, avertizează prof. dr. Mencinicopschi.
Avionul SMURD a aterizat la București. Florin Piersic transferat la Matei Balj. In această după-amiază…
Astrologul Camelia Pătrășcanu a făcut previziunile astrale pentru perioada următoare. Multe zodii sunt influenţate de…
Decizia luată de medicii din România în legatură cu Florin Piersic. Apar noi informații cu…
Pilonul 2 de pensie reprezintă una dintre cele trei componente ale sistemului de pensii din…
Pericardita reprezintă inflamația și iritarea pericardului, numele dat membranei care învelește inima. Acest țesut de forma…
După sărbătorile Pascale, mulți dintre noi rămân cu o mulțime de ouă fierte neconsumate. În…