Sari la conținut

Semne de alarmă că ai un sistem imunitar slăbit și metode să îți crești imunitatea

Cum te poate face sistemul imunitar deficitar mai susceptibil la infecții și ce este de făcut?

Sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul împotriva infecțiilor. Sistemul imunitar deficitar poate fi cauza pentru care o persoană devine predispusă la infecții frecvente. Globulele albe din sânge, anticorpii și alte componente, precum ganglionii limfatici și alte organe, alcătuiesc sistemul imunitar al corpului.

Multe afecțiuni pot slăbi sistemul imunitar, unele dobândite prin naștere, iar unele cauzate de factorii externi. Printre acestea se numără:

  • HIV
  • diferite tipuri de cancer
  • malnutriție
  • hepatita virală
  • unele tratamente medicale

Sistemul imunitar deficitar cauzează infecții frecvente și simptome severe ale afecțiunilor. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibili la pneumonie și alte afecțiuni. Bacteriile și virușii, inclusiv virusul ce cauzează COVID-19, pot avea un efect devastator asupra organismului.

Sistemul imunitar deficitar și siptomele sale.

Principalul simptom al unui sistem imunitar slăbit este predispunerea la infecții în mod frecvent. O persoană cu un organism slăbit este mai sensibil la infecții și se tratează mai greu. Cele mai comune afecțiuni manifestate la aceste persoane sunt pneumonia, meningita, bronșita și infecțiile de piele. Aceste afecțiuni sunt, de obicei, recurente.

Persoanele cu un sistem imnunitar slăbit manifestă și forme de autoimune, inflamarea organelor interne, anemie, probleme digestive și probleme de dezvoltare, la copii.

Pentru a determina dacă ai un sistem imunitar slăbit este nevoie de un set de analize de sânge.

Cum să fii sănătos, chiar și în această situație:

  1. Igiena corespunzătoare. Igiena corespunzătoare e mâinilor este foarte importantă dacă vrei să te menții sănătos, având un sistem imunitar slăbit. Spală-te pe mâini înainte, în timpul și după prepararea meselor, dacă tușești, dacă tratezi alte răni, după ce folosești toaleta și dacă intri in contact cu o persoană bolnavă.
  2. Evită persoanele bolnave, fie că sunt răciți sau suferă de alte afecțiuni. Contactul direct, apropiat, poate fi periculos pentru organism în această situație.
  3. Practică autoizolarea în timpul pandemiei de COVID-19. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt predispuși la simptome mai severe ale virusului. Dacă autoizolarea nu este mereu posibilă, ia măsuri de precauție și păstrează-ți spațiul personal dezinfectat, poartă masca atunci când părăsești locuința, spală-te des pe mâini și păstrează o distanță sigură.
  4. Dezinfectarea obiectelor folosite în mod frecvent: telefon, uși, telecomanda, chei.
  5. Urmează sfatul medicului în privința unui vaccin. Unele nu sunt recomandate pentru persoanele cu această afecțiune.
  6. Mănâncă sănătos și echilibrat
  7. Asigură-te că ai parte de odihnă suficientă
  8. Adoptă un stil de viață activ
  9. Cere sfatul medicului în privința suplimentelor alimentare.

 

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel