miercuri, iunie 29, 2022

Înțepătura de albine poate fi letală pentru anumite persoane. Aceasta poate cauza șocul anafilactic, manifestare care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată în timp util. Astfel, este esențial să știi cum procedezi dacă ai fost înțepat de albine sau cum să ajuți o persoană înțepată.

Anumiți factori atrag albinele, ceea ce înseamnă că riscul de a fi înțepat este mai mare. Este important să știi cum procedezi dacă ai fost deja înțepat, însă prevenirea este, de asemenea, esențială.

Te-ar mai interesa: Cum și-a pierdut Ion Țiriac toți banii. Nu se aște...

Cum procedezi dacă ai fost înțepat de albine?

Tudor Ciuhodaru, renumit medic român, oferă un mic ghid pentru a supraviețui unei astfel de înțepături. De asemenea, medicul dezvăluie metode pentru a preveni înțepătura.

„10 lucruri care vă pot salva viața. Albinele au făcut noi victime. Înțepătura poate fi letală! Ieri un bărbat din Iași nu a mai putut fi salvat. Intervenția rapidă este esențială iar adrenalina e regina terapiei în cazurile grave.

(Mic) ghid de supraviețuire – 10 lucruri care vă pot salva viața. Ce să (NU) faci în astfel de situații. Până când noțiunile de prim ajutor vor fi predate în toate școlile din România (așa cum prevede legea Ciuhodaru depusă de mai multe ori în parlament) e bine de știut:

Te-ar mai interesa: Variola maimuței: încă două cazuri, descoperite în...

1. Albina nu atacă dacă nu este agresată.

2. Albinele devin agitate și pot ataca când intră în contact cu mirosurile neplăcute sau culorile vii.

3. Albinele nu tolerează mirosul de transpirație și alcool dar sunt atrase de parfumurile florale.

4. Este suficient să fie agitate câteva albine care atacă un om sau un animal că imediat toate se alătură grupului şi înţeapă.

5. După înțepătura albina lasă acul în țesuturi la locul înțepăturii. Viespea poate înțepa de mai multe ori în mai multe locuri și nu lasă ac.

Te-ar mai interesa: Poveste impresionantă: ”Ani de zile am crezut că n...

6. Veninul (cam 0,3 mg/insectă) este toxic (melitina și fosfolipaza A) și poate provoca reacții alergice.

7. Dacă ați fost înțepat pot aparea imediat 3 tipuri de situații:

a) nici o reacție la înțepătură – sunt necesare minim două contacte ale organismului cu veninul pentru declanșarea reacției alergice sau e un organism ,,imunizat” prin expunere repetată, așa cum se întâmplă la apicultori;

b) reacție inflamatorie ușoară/moderată – locală (strict în jurul înțepăturii) sau locoregională (la distanță de locul înțepăturii, dar doar până la articulația situată deasupra sau dedesubtul locului respectiv), cu durată de maxim câteva zile;

Te-ar mai interesa: Ce semne prevestesc un atac cerebral și cu o lună ...

c) reacție sistemică (Edem Quincke sau șoc anafilactic) – cu apariție extrem de rapidă (minute) după întepătură și evoluție potențial letală.

8. Pentru tratamentul reacțiilor ușoare sau moderate e suficient toaletă locală la locul înțepăturii și aplicarea de gheață local, eventual unguente cu antiinflamatorii. Se pot administra antihistaminice. Rareori e necesară corticoterapia.

Te-ar mai interesa: Amenințări cu bombă la un spital din Transilvania....

9. În reacțiile severe adrenalina e regina (și dozele mari de corticosteroizi).

10. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Rețineți

1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).
2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).
3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.
4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți (mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră, adrenalina autoinjectabilă.
5. Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă”, scrie medicul Tudor Ciuhodaru pe o rețea de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private