Sari la conținut

Cum puteți scăpa de negi și de alunițe?

Excrescentele pielii se pot trata la orice varsta, atat prin proceduri neinvazive, cat si chirugicale. Sansele de vindecare variaza insa de la caz la caz. Negii pot recidiva daca sistemul imunitar e scazut, in schimb alunitele si keratozele (petele scuamoase), odata operate, nu mai prezinta niciun risc.

Desi sunt inestetici, negii sunt inofensivi. Apar cel mai frecvent pe maini, dar pot aparea, de asemeni, la nivelul talpii, fetei, bratelor si in zona genitala. Desi se pot vindeca de la sine in cel mult doi ani de la aparitie, tratamentul poate accelera vindecarea si disparitia negilor.
Metoda adecvata de tratament va fi aleasa de medicul dermatolog. Totusi, nu este recomandata traumatizarea lor, pentru ca riscul de infectie si de complicatii este mare.

„Pe langa aplicarea zilnica a preparatelor dermatologice, principalele metode de tratament sunt crioterapia, adica inghetarea leziunilor cu azot lichid sau zapada carbonica, electrocauterizarea, tratamentul cu laser, excizia chirurgicala, precum si tratamente homeopatice”, explica Oana Clatici, dermatolog la Spitalul Universitar din Bucuresti.

Totusi, medicii atrag atentia ca niciun tratament nu garanteaza eliminarea virusului din organism, astfel ca cei afectati se pot confrunta cu recidive in saptamanile sau lunile imediat urmatoare tratamentului. „Doar mecanismul natural de aparare al pielii este capabil sa elimine virusul”, subliniaza dermatologul Oana Clatici.

Alunitele sau nevii sunt excrescente inofensive atat timp cat nu sufera modificari de forma, culoare sau marime. In caz contrar sau daca au suferit leziuni se impune de urgenta controlul la dermatolog. In cazul unei suspiciuni de malignitate sau daca alunitele au fost lezate, excizia chirurgicala e unica optiune.

„In cazul unui melanom (o forma agresiva de cancer care apare prin transformarea alunitelor), excizia poate salva viata, iar nervul atipic trebuie la randul lui extras pentru a se evita riscul transformarii lui in melanom”, mai explica dermatologul.

Keratozele actinice (solare), considerate cel mai timpuriu stadiu de dezvoltare a cancerului de piele, apar initial ca niste leziuni multiple de culoare rosie, aspre la palpare, in zonele cele mai expuse la soare (fata, gat, urechi, brate). Semnele posibilei transformari in cancer sunt ulceratiile si inflamarea zonei.

Metodele de tratare includ crioterapia, peelingul chimic (exfolierea stratului superior al pielii), dermabaraziunea, laserterapia, terapia fotodinamica (se aplica o substan ta pe piele si apoi urmeaza expunerea la o sursa de lumina).

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel