miercuri, octombrie 21, 2020

Cum reacționează creierul uman când se supraîncălzește. Corpul uman este extrem de inteligent. În momentul în care organismul este supus unor pericole, apar imediat mecanisme care îi permit să se autoprotejeze. Oamenii de știință spun că unele dintre obiceiurile corpului uman ajută la completarea întregului mecanism de autoapărare. Căscatul, strănutul, lacrimile sunt doar câteva mecanisme care ajută corpul uman să se autoprotejeze.

Citește și:

Căscatul, unul dintre cele mai comune reflexe ale organismului
Scopul principal al căscatului este să răcorească creierul după ce a fost supraîncălzit sau supraîncărcat.

Strănutul
De obicei, strănutul apare în momentul în care căile nazale se umplu cu prea mulți alergeni, microbi, praf sau alte substanțe iritante. Strănutul este modalitatea organismului de a scăpa de acest “gunoi”.

Citește și:

Lacrimile
În afara de a acționa ca protecție pentru membrana mucoasa a ochiului atunci când obiectele străine vin în contact cu ea, lacrimile servesc drept instrument de “apărare emoțională”. Oamenii de știință menționează că, în situații de stres, corpul creează o nouă sursă, puternică de iritare, în scopul de a distrage atenția persoanei respective de la durerea cu care se confruntă în acel moment.

Citește și:

Sughiturile
Când mâncam foarte repede si înghițim bucăți mari de mancare sau pur și simplu ne supraincarcam, nervul pneumogastric se poate irita. Aceasta reactie este în strânsă legătură cu stomacul și diafragma. Rezultatul este o portie de sughiț.

Pielea de “gaina”
Funcția primară a pielii de “gaina” este de a reduce cantitatea de căldură pe care corpul o pierde prin porii pielii, ceea ce ne ajuta apoi să ne încălzim mai usor în condiții climatice nefavorabile.

Întinderile de dimineatță
Noi instinctiv ne întindem cu scopul de a ne pregăti corpul pentru sarcinile fizice din timpul zilei. În același timp, intinderile lucreaza mușchii, refac fluxul de sange si ne imbunatatesc starea de spirit.

Tresaritul in timpul somnului
Acesta se referă la acel sentiment ciudat când te pui in pat sa adormi și dupa ceva timp corpul iti este strabatut ca de un șoc electric. În acest moment, toti muschii se contracta atât de puternic încât te trezești imediat.
Acest fenomen este rezultatul faptului că atunci când esti pe punctul să adormi, frecvența respirației scade rapid, în timp ce pulsul incetineste doar foarte putin si muschii sunt relaxati. În mod uimitor, creierul interpretează aceste evoluții ca prevestind moartea. Așa că el încearcă să te salveze, oferindu-ti un șoc.

Incretirea pielii cand stai in apa
Ridurile care apar pe pielea mâinilor atunci cand stai mai mult in apa joaca un rol important. Acest fenomen este cauzat de faptul că atunci când organismul se confruntă cu o cantitate mai mare de umiditate înțelege că mediul poate fi alunecos. Astfel încât pielea de pe maini imediat începe să se schimbe pentru a-ti fi mai ușor sa te prinzi de suprafețele netede.

Până și pierderea memoriei este un mecanism de apărare, spun specialiștii.
Pierderea memoriei se întâmplă de multe ori după apariția experiențelor cele mai neplăcute. Creierul nostru șterge literalmente cele mai cumplite momente din amintirile noastre.

 

Parteneri--