sâmbătă, mai 30, 2020

Îți curge sânge din nas și nu știi cum să reacționezi. Sau vezi un copil care are această problemă. Ce se întâmplă și cum reacționăm?

Grupele de vârstă cele mai expuse la acest tip de hemoragie sunt copiii, gravidele și bătrânii, ne-a spus în exclusivitate pentru Doctorul Zilei doamna doctor Maria-Cristina Stroi, medic specialist medicină internă, cu competență ecografie generală și Doppler vascular la clinica Laurus Medical.

Citește și:

Sângerea nazală sau epistaxisul reprezintă exteriorizarea de sânge roșu proaspăt prin una sau ambele nări.

De cele mai multe ori ea, este autolimitată, adică se oprește singură. În două treimi din cazuri, originea sângerării este regiunea anterioară a foselor nazale, așa numita “pată vasculară”.

La copii, epistaxisurile sunt cele mai frecvente, ele având de cele mai multe ori cauze benigne precum scobitul în nas, loviturile la nivelul feței sau episoadele repetate de infecții respiratorii ale căilor superioare respiratorii.

Citește și:

Dacă însă acestea apar la copiii de vârstă mică, în mod repetat, putem suspecta o patologie severă precum hemofilia (boala von Willebrand), leucemia sau o tumoră.

Corpii străini (jucării de mici dimensiuni, boabe de orez etc) pot perfora septul nazal, fiind o altă cauză frecvent întâlnită la copii, ne spune doamna doctor Maria-Cristina Stroi.

De cele mai multe ori, epistaxisurile se remit spontan în decurs de 10-15 minute.

Citește și:

Persoana afectată trebuie să se așeze confortabil ținând capul mai ridicat față de restul corpului, făra însă a îl da pe spate! Există riscul de a înghiți sau chiar de a aspira sângele care se scurge.

Se va apăsa ferm pe zona moale a nasului de pe partea unde s-a pornit hemoragia, timp de minim 10 -15 minute, fără întrerupere. Ridicatul mâinii de pe partea cu sângerarea nu are nicio dovadă științifică, nefiind recomandată.

Dacă sângerarea nu s-a oprit dupa 20 de minute, se recomandă consultul ORL în urgență, care va realiza un tamponament nazal cu substanțe vasoconstrictoare.

În cazul copiilor, dacă epistaxisurile sunt repetate, fără a exista un context traumatic sau infecțios, se recomandă efectuarea unui consult amănunțit pediatric.

La adulți se recomandă controlul factorilor predispozanți (consumul de spray-uri nazale, scobitul în nas, fumatul, controlul alergiilor sezoniere) și monitorizarea atentă a bolilor cronice cu risc hemoragic.

Parteneri