Sari la conținut

Cum recunoaștem diabetul zaharat! Sete excesivă și vindecarea lentă a rănilor, primele semne

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Diabetul este o afecțiune cronică gravă, caracterizată prin hiperglicemie: nivelul glicemiei (zahărul din sânge) crește peste valorile normale.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, sărbătorită pe 14 noiembrie în fiecare an, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice transmite un mesaj întregii societăți, pentru a înțelege cât mai clar riscurile la care ne supunem dacă ignorăm această boală serioasă.

La nivel mondial, în fiecare an în 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului, o campanie globală de conștientizare și informare cu privire la impactul diabetului zaharat asupra sănătății populației inițiată de către Federația Internațională de Diabet, la care Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice se alătură an de an.

În 2019, tema dedicată Zilei Mondiale a Diabetului este „Familia și Diabetul” pentru a atrage atenția asupra modului în care diabetul zaharat impactează familia, în ansamblu și, în același timp, pentru a sublinia rolul pe care îl au membrii familiei în gestionarea diabetului, de la îngrijire, monitorizare, la educația în diabet.

„Diabetul zaharat este deseori diagnosticat târziu sau nu este diagnosticat – se estimează că doar jumătate dintre cazurile de diabet ajung să fie depistate.

Motivul principal este că simptomele pot fi dificil de recunoscut și pot trece neobservate pentru mult timp. Cunoașterea semnelor specifice, a factorilor de risc sunt foarte importante pentru a putea identifica eventualele cazuri în care cei apropiați sunt expuși unui risc crescut de diabet sau chiar au diabet.

În acest sens informarea corectă și educația populației cu privire la diabet este o necesitate, cu atât mai mult, cu cât România se confruntă cu o prevalență a diabetului mult peste media europeană, dar și peste cea globală potrivit datelor Federației Internaționale de Diabet”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Cum recunoaștem diabetul zaharat

Diabetul este o afecțiune cronică gravă, caracterizată prin hiperglicemie: nivelul glicemiei (zahărul din sânge) crește peste valorile normale.

Aceasta se întâmplă din cauză că organismul fie nu mai produce insulină, fie insulina produsă nu este folosită eficient. Insulina este un hormon secretat de pancreas care asigură metabolismul glucozei din sânge. Atunci când pancreasul nu secretă insulină deloc, se instalează diabetul zaharat de tip 1 – diabetul insulinodependent, în timp ce în situația în care insulina secretată nu este utilizată eficient, este vorba despre diabet zaharat tip 2.

Din totalul cazurilor de diabet, aproximativ 10% sunt de diabet tip 1 – afecțiune care apare de regulă în copilărie și adolescență. Cele mai multe cazuri, 90%, sunt de diabet tip 2, care apare în general la adulți.

Semne care pot indica diabetul de tip 1

 • Sete anormală și senzație de gură uscată
 • Scădere bruscă în greutate
 • Urinare frecventă
 • Lipsă de energie, oboseală
 • Foame constantă
 • Vedere încețoșată
 • Umezirea patului

Semne care pot indica prezența diabetului de tip 2

 • Setea excesivă și senzație de gură uscată
 • Urinare frecventă
 • Lipsă de energie, oboseală
 • Vindecare lentă a rănilor
 • Infecții recurente la nivelul pielii
 • Vedere încețoșată
 • Senzație de înțepături sau amorțeală la nivelul mâinilor și al picioarelor.

„Diagnosticarea precoce a diabetului este fundamentală pentru a putea asigura un control eficient al bolii și reducerea riscului de complicații, respectiv întârzierea instalării acestor complicații, care pot avea consecințe extrem de grave. De aceea, dacă sunt observate semne care ar putea indica prezența diabetului trebuie neapărat consultat un specialist pentru o examinare amănunțită, în vederea stabilirii unui eventual diagnostic de diabet”, a adăugat prof. dr. Romulus Timar.

Nediagnosticat și netratat corespunzător, diabetul zaharat poate conduce la complicații extrem de grave, care pun în pericol viața.

Diabetul zaharat este asociat cu o serie de complicații cu impact extins la nivelul întregului organism: afectează sistemul cardiovascular, rinichii, vederea, sistemul nervos periferic.

 • Riscul de a dezvolta o boală cardiovasculară este de 3 ori mai mare la persoanele cu diabet
 • Insuficiența renală este de 10 ori mai frecventă în rândul persoanelor cu diabet
 • 1 din 3 persoane cu diabet se va confrunta cu o formă de pierdere a vederii, de-a lungul vieții
 • În lume, la fiecare 30 de secunde se întâmplă o amputație la nivelul picioarelor, ca urmare a diabetului

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel