Sari la conținut

Cum recunoști boala tăcută care face ravagii în lume. Beatrice Enăchescu: Ușor

depresie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Depresia la tinerețe.

Cum recunoști boala tăcută care face ravagii în lume? La prima vedere depresia pare o afecțiune care nu necesită un control sau o supraveghere, de cele mai multe ori depresia poate lăsa urme grave.

Beatrice Enăchescu: Se recunoaște ușor

Depresia nu este doar o stare de tristețe trecătoare, sau o stare de deznădejde, ea este o boală care poate afecta pe oricine. Aceasta necesită tratament sub formă de ședințe de psihoterapie cu un specialist, și dacă este nevoie, se pot prescrie și medicamente pentru a reduce simptomele și pentru a îmbunătății calitatea vieții.

Beatrice Enăchescu, psihoterapeut și fondatorul Viața la Prezent, a vorbit, recent, la emisiunea Doc Play, despre depresie, o boală extrem de raspandită în rândul oamenilor de la copii la vârstanici.

Depresia este o boală la fel că orice altă boală

Depresia este o boală la fel că orice altă boală care poate avea cauze multiple: genetice, biologice, psihologice și sociale. Pandemia, războiul de la granițele țării, perspectiva unui viitor economic instabil sunt cauze psihologice și sociale care pot duce/amplifică depresia.

Și cu toate acestea, putem să ținem depresia departe de noi, PUTEM să facem ceva în sensul acesta.

„Depresia nu este ceva atât de înspăimântătoare. Este o tulburare afectivă, este o boală care poate să fie asemănătoare oricărei boli pe care o avem”, spune Beatrice Siharnescu.  Psihoterapeuta mai spus că oamenii nu recunosc că au această tulburare afectivă care le afectează viața profesionala sau personală.

Depresia nu este o rușine

Depresia nu este o rușine, cu cat o recunosc mai devreme, cu atat șansele să avanseze sunt mai mici iar episoadele ulterioare din ce în ce mai puține.

Din păcate, potrivit psihoterapeutului, calitatea vieții acestor persoane este afectată mult. „Depresia nu este o boală care se oprește, dimpotrivă, se amplifică. De la o depresie ușoară poți ajunge la o depresie moderată și apoi la o depresie severă. Acolo este problema”, mai spune psihologul.

Care sunt simptomele, cum o recunoști, cum se caracterizează?

Beatrice Enăchescu spune că „depresia se recunoaște ușor, prin oboseală, lipsă de energie și motivație pentru viață”.

„Sunt extrem de obosită/obosit. Nu mai am energia să fac lucrurile pe care le făceam cu atâta ușurință. Dispare motivația pentru viață. De exemplu: mă duc la servici, mă întorc acasă, stau cu familia, ies cu cățelul în parc, citesc o carte, ascult muzică bună, văd un film, mă relaxex. Lucrurile astea în depresie nu mai sunt. După acest episod, intervine tristețea. Cei aflați în această situație au „senzația că sunt într-un butoi, că sunt într-o înfundătură, într-un tunel în care nu se mai vede lumina de la capătul lui”.

O boala pe care ar fi bine sa o iei in seamă

Dacă această stare acută de tristețe, de motivație foarte scăzută persistă mai mult de două săptămâni, oamenii ar trebui să își pună un semn de întrebare.

Și totusi, depresia este o boala pe care ar fi bine sa o iei in seamă,  ea poate avansa și ajunge la forme severe în care intervin gandurile suicidare.

„Punctul maxim în depresie severă sunt gândurile suicidare”, explică Beatrice. Cei cu această afecțiune trebuie să înțeleagă că depresia este tratabilă.

Care sunt cauzele depresiei?

Pot fi cauze genetice, biologice, psihologice sau sociale. Psihologul se va axa pe cauzele psihologice și sociale.

„În momentul în care apare depresia, în organism se produc anumite modificări biologice și acesta este motivul pentru care trebuie să se înțeleagă ce este depresia. Nu este o rușine. Nu este o rușine să mă duc la terapeut. Nu este o rușine să fi bolnav de tiroidă….”

Nu e nevoie de medicamente pentru tratarea depresie

Când viața ți se pare o corvoadă ar fi bine să mergi la psiholog. Depresia se poate trata. Terapeutul te ghidează, te ajută să gândești altfel. Psihoterapeutul spune că uneori nu e nevoie de medicamente pentru tratarea depresie.

Așadar, fiți curajoși și recunoașteți că sunteți în depresie, psihoterapeuții „vor caută cauza și vor  vindeca acolo unde doare mai tare”. Rolul psihologului este esențial în depresie.

Emisiunea realizată de Psihoterapeutul Beatrice Enachescu împreuna cu Virgil Munteanu, Directorul Evenimentul Zilei si Capital, poate fi vizualizată integral pe canalul de YouTube al EVZ Capital:

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel