marți, mai 18, 2021

Accidentul vascular cerebral și semnele pe care organismul ți le dă înainte. Există câțiva factori de risc ce predispun la AVC. Dr. Dan Mitrea, neurolog care se ocupă cu precădere de pacienți cu afecțiuni

neuro-oncologice, adică tumori cerebrale sau spinale, a explicat pentru Doctorul Zilei care sunt simptomele accidentului vascular cerebral și în ce constă tratamentul.

-Dr.Z. Ce trebuie să știm despre AVC?

– Dr. Dan Mitrea: Despre AVC știm foarte multe, și în momentul de față putem face foarte multe, dacă pacienții se prezintă în timp util la o clinică pregătită pentru urgente neurovasculare. AVC-ul este de mai multe feluri: ischemic sau hemoragic și mai există o entitate clinică numită accident ischemic tranzitoriu – ce presupune o întrerupere temporară a alimentării cu

oxigen la într-un anumit teritoriu vascular din creier, ce determină un deficit neurologic, dar care se remite complet în 24h.

– Diagnosticul cum și când se pune? Care sunt simptomele?

– Suspiciunea de diagnostic este încă de la prezentarea pacientului la medicul neurolog, prin semnele clinic sugestive. Un aparținător nepregătit poate să recunoască semnele de accident vascular cerebral: asimetrie la nivelul feței, tulburări de vorbire, scăderea forței musculare pe o parte a corpului, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, toate simptomele brusc instalate.

Trebuie acționat rapid

– Cu cât e mai repede diagnosticat, cu atât e mai bine, din ce șiu eu…

– Este foarte important că simptomele să fie recunoscute repede, deoarece există o fereastră terapeutică pentru accidentul vascular cerebral ischemic, de 3 până la max 4.5h în care se poate administră un tratament ce dizolvă cheagul de sânge ce obstrucționează vasul sangvin.

– Factorii de risc pentru AVC?

– Există câțiva factori de risc ce predispun la AVC: hipetensiunea arterială, diabetul zaharat, obezitatea, colesterol mare, fumat, consum de alcool. Diagnosticul

clinic este obligatoriu susținut de o investigație imagistică prin CT cerebral sau RMN. În cazul în care pacientul este în fereastră terapeutică sunt necesare câteva analize de sânge efectuate în urgență.

Tratamentul are 2 etape:

l Prima (sau tratamentul acut) – după confirmarea diagnosticului, în funcție de timpul scurs de la instalarea simptomelor pacientul va primi tratament trombolitic în cazul unui AVC ischemic; altfel, dacă este în afara acesteia se va recomanda tratament cu antiagregant plachetar.

l Sub-acut și cronic: controlul factorilor de risc și reabilitare

neurologică. Pentru accidentul vascular cerebral hemoragic, lucrurile sunt tratate altfel. În funcție de cauza acestuia – secundar unui puseu hipertensiv, anevrism vascular rupt, malforamatie arterio-venoasă ruptă, tromboza venoasă cerebrală, traumatism-, precum și localizare, se va luă o decizie terapeutică adecvată. Trebuie menționat că în acest tip de AVC sunt șanse să fie nevoie și de intervenție neurochirurgicala.

Ultimele stiri

Parteneri