Sari la conținut

Cum recunoști un narcisist? Trăsătura de personalitate de care probabil nu ai auzit niciodată

narcisisti
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Trăsătura de personalitate narcisistică surprinzătoare

Trăsătura de personalitate narcisistică surprinzătoare. Poate te sperie reîntâlnirea cu o persoană narcisistică, dar ar trebui să știi că nu ar putea să-ți descopere fața într-o mulțime.

Majoritatea oamenilor își pot aminti fețele în mod natural. Totuși, există diferențe individuale în ceea ce privește cât de bine percepem și ne amintim fețele celorlalți.

La capătul înalt al spectrului se prtsoanele care au o memorie aproape fotografică pentru fețe. La nivelul de jos se află oamenii cu prosopagnozie sau orbire facială, cărora le este la fel de greu să deosebească fețele umane pe cât ar încerca o persoană obișnuită să deosebească o serie de roci cenușii fără formă.

Trăsătura narcisistică de care probabil nu ai auzit niciodată

Un studiu publicat în Journal of Personality arată că narcisiștii se luptă să identifice fețele cunoscute. Autorii studiului s-au întrebat cum ar afecta narcisismul recunoașterea facială, deoarece una dintre trăsăturile definitorii ale afecțiunii este lipsa de interes pentru relațiile interpersonale.

Și, pentru că narcisiștii tind să se relaționeze cu oamenii din jurul lor în primul rând ca obiecte sau ca surse ale atenției la care tânjesc, ei au mai puțină motivație să-și amintească informațiile sociale, cum ar fi fețele.

Cercetătorii au efectuat două experimente de percepție facială. În primul, participanților li s-au arătat 40 de fețe timp de 3 secunde fiecare. Apoi, după finalizarea unor sarcini de distragere a atenției, li s-au arătat aceleași 40 de fețe din prima rundă amestecate cu 40 de altele noi și au fost rugați să identifice pe care le-au văzut înainte. Al doilea experiment a fost același cu primul, dar fețele au fost prezentate cu susul în jos.

În ambele cazuri, oamenii cu trăsături narcisiste au recunoscut mai greu fețele familiare. Spre surprinderea cercetătorilor, însă, deficitele de memorie ale narcisiștilor s-au extins și la obiectele neînsuflețite. Participanții la studiu care aveau un nivel ridicat de narcisism își aminteau mai greu obiectele de uz casnic, case și mașini decât colegii lor.

Narcisiștii sunt concentrați doar pe ei

„Dacă oamenii se concentrează mai mult pe ei înșiși, ei pot petrece mai puțin timp pentru a se ocupa de alte informații”, a spus Miranda Giacomin, autorul principal al studiului și profesor la Universitatea MacEwan.

Pentru a-și testa ipoteza, Giacomin și colegii ei au cerut 187 de studenți să urmărească o prelegere virtuală pe o platformă de videoconferință. Camera web a computerului a fost pornită, astfel încât fiecare participant să-și poată vedea propria imagine în colțul de jos al ecranului, iar cercetătorii au cronometrat cât de mult s-a privit fiecare participant la sine în loc de prezentator.

Așa cum Narcis se uită la propria sa reflecție în iaz, narcisiștii au petrecut mai mult din prelegere concentrați pe ei înșiși decât pe ceilalți participanți. Un test de memorie a arătat că au păstrat mai puțin din prezentare, deoarece erau atât de distrași.

„Acordarea atenției pentru sine”, concluzionează Giacomin și colegii ei, „poate inhiba observarea, recunoașterea sau amintirea a ceea ce se întâmplă în altă parte, lăsând narcisiștii deosebit de predispuși să rateze și, ulterior, să nu își amintească evenimentele care au loc în jurul lor”.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel