Sari la conținut

Sindromul bărbatului scund este real, spun oamenii de știință. Bărbații mai mici sunt de fapt mai răutăcioși, narcisiști și cinici

Sindromul bărbatului scund este real, spun oamenii de știință. Bărbații mai mici sunt de fapt mai răutăcioși, narcisiști și cinici. 

Sindromul bărbatului SCUND (sau sindromul Napoleon) este real, spun oamenii de știință, iar bărbații mai mici sunt de fapt mai răutăcioși. Un studiu sugerează că cei cu o înalțime sub medie „compensează adesea cu comportamente antagoniste”.

Susține teoria „complexului Napoleon”, împăratul francez fiind acuzat că a încercat să-și compenseze înălțimea de 1,67 m ducând războaie în toată Europa. Venind cu exemplelel mai spre zilele noastre, Vladimir Putin este cu doar un centimetru mai înalt decât Napoleon, având o înălțime de 1,68 metri.

Cu toate acestea, la polul opus, starul de doar 1,47 m din Twins, Danny DeVito, contravine tendinței, deoarece este considerat un tip drăguț.

Sindromul bărbatului scund este real, spun oamenii de știință

Un grup de oameni de știință polonezi a descoperit că bărbații scunzi „poate fi de fapt conectați din punct de vedere evolutiv” la ceea ce este cunoscut sub numele de trăsături de personalitate „triada întunecată”, asociate cu un comportament mai confruntare.

Acestea includ psihopatia (lipsa de empatie și comportamente antisociale), narcisismul (centrarea pe sine) și machiavelianismul (manipularea și indiferența față de mortalitate).

„Studiul nostru oferă prima evaluare (știm despre) a modului în care trăsăturile triadei întunecate se raportează la înălțimea și atitudinea înălțimii”, au scris cercetătorii în studiul pe 367 de bărbați și femei, publicat în jurnalul Elsevier Personality and Individual Differences.

Bărbații mai mici sunt de fapt mai răutăcioși, narcisiști și cinici

Respondenții mai scunzi care și-ar fi dorit să fie mai înalți, în special bărbați, s-au evaluat ca fiind narcisiști, înșelători sau cinici.

„Când oamenii nu pot fi formidabili din punct de vedere fizic, pot deveni în schimb formidabili din punct de vedere psihologic. Pot folosi trăsături precum psihopatia pentru a cere respect și a impresiona partenerii romantici. Apărarea mai puternică îi poate face pe alții să-i perceapă ca fiind mai înalți decât sunt cu adevărat”, a spus Monika Kozlowska, de la Universitatea din Wroclaw, Polonia.

Înălțimea este „un factor esențial în relații”, care ar putea data de când strămoșii noștri au nevoie să lupte împotriva concurenței pentru parteneri.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel