Sari la conținut

Cum renunți la fumat? Sfaturile utile ale unui psiholog

cum renunți la fumat

Pentru a renunța la acest obicei este important să înțelegi, înainte de toate, de ce aleg oamenii să fumeze. Din punct de vedere psihologic, fumatul poate fi asociat cu un confort de care avem nevoie, însă pe care nu știm cum să-l asigurăm prin alte metode. De asemenea, fumatul poate „calma” anumite stări negative, susțin majoritatea fumătorilor. Iată cum renunți la fumat și de ce este indicat să faci acest lucru cât mai curând.

Fumatul este un obicei foarte dăunător pentru organism. Acesta poate provoca afecțiuni grave, potențial letale, precum cancerul de plămâni. De asemenea, poate reduce calitatea vieții și longevitatea organismului.

Potrivit DC Medical, Andra Tănăsescu, psiholog și vicepreședinte al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică (INLPSI), explică ce anume ne facem să recurgem la acest obicei și de este atât de complicat să renunți la el.

Poți să renunți la fumat numai înțelegând ce anume ne face să recurgem la acest obicei

„Atunci când suntem stresați sau speriați, respirația tinde să fie prima care se blochează.  Prin acest lucru, tensiunea din organism crește, creierul primește mai puțin oxigen și mai degrabă înghețăm decât să găsim soluții. Din punct de vedere simbolistic, fumatul ține de capacitatea noastră de a inspira și expira, atunci când nu reușim să o facem în mod firesc. În acest caz, fumatul joacă rolul „măștii cu oxigen”.

Deși efectele sunt garantat mai puțin benefice decât cele ale unei măști cu oxigen, în plan psiho-emoțional poate face minuni. Similar cu modul în care fumătorii inspiră și expiră fumul, putem găsi și în yoga, meditație sau alte abordări care se bazează pe tehnici de respirație pentru gestionarea anxietății și detensionare tipare similare care au scopul de reglare și dirijare a respirației”, explică psihologul.

Fumăm atunci când ne simțim amenințați

„Fumatul este un gest masculin prin esență, care accentuează puterea, virilitatea, forța unui bărbat gata de acțiune. Lucrul acesta nu ține de sexul nostru, pentru că fiecare dintre noi trăim atât aspectul masculin cât și pe cel feminin. Astfel că, dacă ne simțim prea vulnerabili, pierduți sau fără putere, simplul gest de a ne aprinde o țigară ne poate da senzația că suntem în control și putere”, declară specialistul.

Fumăm atunci când nu ne simțim încrezători

„Având țigara în mână, ne dă „un scop” pentru a fi acolo și o ocupație, care să ne permite să facem mai mult decât de a sta cu mâinile în buzunar. Evităm astfel posibile gesturi incomode, posturi sau atitudini corporale care ar putea trăda nivelul de anxietate resimțit în interior. În plus, dacă optăm pentru combinația „țigarea și cafeaua”, practic ne ținem ambele mâini ocupate, fiind complet absolviți de șansa de a face orice fel de gest și formăm o barieră metaforică între noi și ceilalți în spatele căreia ne putem simți protejați, în siguranță”, adaugă psihologul.

Fumăm atunci când ne lipsește afecțiunea

„Majoritatea oamenilor descriu modul în care simt afecțiunea și iubirea drept o senzație de căldură la nivelul pieptului. Plămânii sunt în partea superioară a corpului deci, este de la sine înțeles că atunci când îi umplem cu fumul cald, este ca și când simțim cum ni se încălzește „sufletul”. Și, în mod special, pentru că focul și aerul am zis că reprezintă aspectul masculin, cel mai probabil ne simțim privați de iubirea partenerului nostru sau a tatălui nostru – adică a simbolului masculin de care ne este dor, care nu mai este în viața noastră sau care este dar nu ne oferă așa cum avem nevoie”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel