vineri, iulie 23, 2021

„Cum s-a ajuns la paradoxul de a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții?” Explicațiile nutriționistului Mihaela Bilic.

Medicul nutriționist s-a hotărât să dărâme, unul

câte unul miturile despre așa-zisul idealism în nutriție. Percepțiile oamenilor asupra mâncării sunt din ce în ce mai distorsionate de sfaturile abracadabrante ale unor nutriționiști care, de multe ori, nu știu despre ce vorbesc.

Mihaela Bilic prezintă rezultatele unui sondaj realizat de un cunoscut psiholog american, care arată cât de greșite sunt unele dintre noțiunile de bază ale populației legate de nutriție.

„Dacă ești idealist când vine vorba de mâncare, riști să mori de foame.

Paul Rozin, un psiholog de la Universitatea din Pennsylvania, a făcut un sondaj cu privire la percepția

consumatorilor despre alimente…cu rezultate surprinzătoare:

  • 50% dintre ei au impresia că o cantitate mică de mâncare bogată în calorii îngrașă mai tare decât o cantitate mare de mâncare săracă în calorii
  • 30% dintre ei sunt convinși că un regim complet lipsit de grăsimi este mai sănătos decât un regim cu conținut mic de grăsime.

A făcut și un experiment în care propunea următorul scenariu: imaginați-vă că veți fi singur pe o insulă pustie timp de un an și că puteți lua cu voi doar apă și un singur aliment. Ce ați alege din următoarele variante: porumb, germeni de soia, spanac,

piersici, banane, hotdog, ciocolată?

Clasamentul a fost următorul: banane 42%, spanac 27%, porumb 12%, germeni de soia 7%, piersici 5%, hotdog 4%, ciocolată 3%. Concluzia tristă a fost că doar 7% dintre participanți ar fi supraviețuit, hotdog-ul și ciocolata fiind singurele variante care asigurau nutrienții necesari.

Cum de s-a ajuns la paradoxul de a considera grăsimile niște toxine, când ele sunt de fapt vitale vieții?

Cât despre dulciuri, percepția este și mai denaturată. Întrebați cum ar caracteriza “prăjitura cu ciocolată” într-un singur cuvânt, majoritatea americanilor a răspuns

“vină/păcat/culpabilitate”.

Iată ce se întâmplă, a spus Rozin, când nutriția se transformă în nutriționism. Ideologiile sunt periculoase în orice domeniu, așa ajungem să credem că dietetic= sănătos. Greșit, noi creștem din făinoase și grăsime, nu din frunze și apă!”, a avertizat nutriționistul Mihaela Bilic.

Ultimele stiri

Parteneri