Sari la conținut

Alimente care te pot îmbolnăvi dacă le reîncălzești. Dezvoltă toxine periculoase

cartoful, bogat în potasiu
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Alimente reîncălzite. Anumite alimente gătite, pot dezvolta toxine periculoase, dacă sunt reîncălzite (în special după ce au fost depozitate necorespunzător). Motivul e că reîncălzirea alimentelor le schimbă structura chimică, iar aceste schimbări pot produce boli digestive și nu numai. 

Cartofi

Când cartofii fierți sunt lăsați la temperatura camerei sau încălziți pentru a doua oară, pot lua dezvolta toxine. De ce? Temperaturile ridicate favorizează creșterea bacteriei care produce botulism și care se găsește frecvent în cartofi. Dacă ți-au rămas cartofi fierți și nu vrei să-i arunci, cel mai bine e să îi păstrezi la frigider și să îi mănânci reci.

Ciuperci

Ciupercile încălzite pot afecta organismul. Lipidele, fosfatidele şi uleiurile esenţiale conţinute în ciuperci, supuse repetat tratamentului termic, fac din ele o adevărată otravă pentru intestine. Mâncaţi ciupercile în formă proaspătă sau imediat după preparare, pentru a obţine maximum de beneficii. Dar dacă vreţi să le mâncaţi mai târziu, nu le încălziţi niciodată.

Orez

În mod surprinzător, orezul este un aliment care ar putea foarte bine să te îmbolnăvească dacă nu ești precaut. Potrivit Agenției pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie, orezul nepreparat poate conține sporii unui tip de bacterie numit Bacillus cereus, care este rezistent la căldură și poate supraviețui temperaturilor normale de gătit. De ce este important acest lucru? Dacă gătiți orezul și îl lăsați să se încălzească și să se aburească pe aragaz, acești spori pot germina într-o bacterie rezistentă la căldură care nu poate fi ucisă chiar dacă îl reîncălziți.

Doar pentru a fi în siguranță, serviți orez imediat după ce este gătit. Dacă rămân resturi, păstrați-le în frigider pentru a le răci cât mai curând posibil – într-o oră este ideal.

Carne

Dacă reîncălziți carnea, trebuie să vă asigurați că fierbe uniform și ajunge la o temperatură sigură. Pentru pui, carne de vită și carne de porc, aceasta este de 73 ° Celsius. Veți dori să evitați reîncălzirea unui curcan sau a unui pui întreg umplut, deoarece umplutura poate să nu se încălzească suficient pentru a ucide bacteriile.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel