miercuri, decembrie 2, 2020
Elena Oceanu

Andreea Ciulac

Aranjatul mobilei prin casă sau spălatul geamurilor sunt activități casnice banale care pot înlocui cu succes mersul la sală din simplul motiv că ne obligă să rămânem activi. Cei care visează însă la un abdomen cu „pătrățele” trebuie musai să meargă și la antrenamentele de forță.

Cum se menține greutatea potrivită

O persoană își poate da seama dacă are sau nu greutatea optimă atunci când se simte energizată, vioaie și nu are nevoie de o dietă strictă sau de antrenamente dure pentru a-și menține kilogramele. Atingerea acestui echilibru ține însă de respectarea câtorva reguli simple. „Pentru a ne menține greutatea în normal cele mai bune obiceiuri sunt culcatul devreme și asigurarea a cel puțin 8 ore de somn pe zi. Calculatorul/telefonul trebuie oprite cu cel puțin două ore înainte de a se da stingerea și televizorul cu cel puțin o oră. Apoi, e necesară evitarea alimentelor care declanșează și susțin depunerea de grăsimi: carbohidrați rafinați (produsele de patiserie), uleiuri, grăsimi procesate și zahăr. Activități de tip urcatul scărilor sau mersul pe jos vin într-un plan secund”, explică nutriționistul Cristian Mărgărit.

Sedentarii cu abonament la sală

De altfel, un studiu realizat în 2010 de psihologul Marc Hamilton din Los Angeles a scos la iveală faptul că un om activ, dar care nu deține abonament la sală, este, per total, mai sănătos decât unul ieșit parcă din revistele de fitness. „Cineva care petrece 45 de minute pe zi făcând sport și alte opt ore stând pe scaun, la birou, este catalogat drept sedentar și prezintă un risc mare de a face boli de inimă. Nici măcar un abdomen tare ca piatra nu poate «desface» răul produs de statul pe scaun”, arată expertul american. Un studiu similar mai vechi îi susține teoria: oamenii activi, care trebăluiesc prin casă, dar nu fac exerciții tradiționale precum alergatul sau mersul cu bicicleta, consumă, în medie, mai multe calorii decât cei care merg la sală.

Pe de altă parte, un aspect armonios al mușchilor se obține doar printr-un program constant de sport. „Efectul de antrenament (ardere intensă a caloriilor, creșterea masei musculare, scăderea rezistenței la insulină etc.) se obține cu intensitate mai mare, făcând sport în mod sistematic, nu neapărat în sală. Unii aleg exerciții de anduranță, alergarea sau ciclismul, unde investiția de timp este mult mai mare. Excepție fac persoanele care depun muncă fizică”, mai arată nutriționistul Cristian Mărgărit.

Acesta atrage atenția că și cei care merg des la sală se pot îngrășa, dacă au o dietă haotică: „Unii folosesc sala drept pretext pentru a continua cu abuzurile alimentare. Antrenamentele cu greutăți au ca efect creșterea masei musculare, confundată de necunoscători cu «îngrășarea». Masa musculară este cea care apoi te ajută să arzi grăsimea, deci o creștere a ei este de dorit“.

Soluția pentru „muritorii de rând”

Oamenii cu un trup fără cusur sunt o raritate. „Numărul celor care arată bine fără să fi făcut vreodată antrenamente este foarte mic și ajung să fie prezentați ca exemple pentru ceilalți în mod greșit (ex. modele). Apoi, avem sportivi care arată bine datorită anilor de performanță. Pentru noi, muritorii de rând, o combinație de an­tren­amente cu greutăți și antre­namente de anduranță/funcționale sunt cea mai eficientă metodă pentru a arăta bine”, conchide specialistul român.

Activități zilniceversus exerciții fizice

Un tabel publicat pe site-ul Școlii Medicale a Universității Harvard arată câte calorii se pot consuma, în medie, după 30 de minute de activitate fizică, începând cu activitățile casnice și terminând cu diverse clase de aerobic.

Bărbații care visează, totuși,  la un abdomen de oțel trebuie să lase mopul și să pună mâna pe greutăți
Bărbații care visează, totuși,
la un abdomen de oțel trebuie să lase mopul și să pună mâna pe greutăți

l Astfel, o persoană de 70 de kilograme va arde 260 de calorii pedalând jumătate de oră la o intensitate moderată, aceleași pe care le-ar pierde în tot atât timp rearanjând mobila prin apartament.

l La un consum de 167 de calorii în 30 de minute, spălatul mașinii sau  geamurilor ar putea înlocui cu succes o sesiune de yoga sau gimnastica în apă.

l Tenisul este chiar mai solicitant decât ridicatul greutăților (260 de calorii versus 112), iar alergatul topește cu doar 100 de calorii mai puțin decât joaca cu copiii.

Parteneri