Sari la conținut

Cum să asociezi alimentele că să nu te mai ÎNGRAȘI. Regulile sunt simple

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

 Cum să asociezi alimentele că să nu te mai ÎNGRAȘI. Combinarea alimentelor pentru a pierde în greutate poate presupune eliminarea totală a produselor alimentare sau tipuri de pregătiri, dar există alternativa de a contribui la instalarea senzație de sațietate.

1. Fructe, legume, produse lactate cu conținut scăzut de grăsime și carne proaspătă. Acestea sunt alimentele ce ar trebui să le incluzi în dietă, potrivit nutriționiștilor. Cei interesați să piardă în greutate ar trebui să cumpere produse care intra în categoriile menționate mai sus. Alegeţi produse modificate pentru a avea un conținut redus de sodiu, grăsimi, zahar, calories și grăsimi trans.

2. Nu consumați mâncare gătita din comerț, ci gătiți acasă folosind ingrediente cu grăsimi puține. Acestea sunt opțiunile care conțin un număr mai mic de calorii comparativ cu mâncărurile semipreparate, de exemplu. Eliminați excesul de grăsime și pielea de pe carne înainte de a o gați (în acest fel se pot reduce chiar și până la 1/3 din calorii). Încercați să nu adaugați grăsimi când gătiți sau cel puțin să folosiți cantități reduse. Sosul de mere poate să înlocuiască o parte din grăsimea folosita în produsele de patiserie, iar în acest mod, produsele vor fi mult mai gustoase. Alegeți să gătiți prin abur, fierbere sau coacere și renunțați la prăjire.

3. Micșorați porțiile din farfurie. Jumătate din ce consumați ar trebui să reprezinte fructe și legume.  Surplusul de fibre vă contribui la creșterea senzației de sațietate prin faptul că acesta absorb mai multa apa în tractul gastrointestinal.

Adaugați fibre, alaturi de lichide care nu au prea multe calorii

  • Mâncați întăi alimentele simple. Fructele trec rapid prin tractul digestiv, întrucât acestea nu trebuie să fie descompuse la fel de mult că și alte alimente. Este recomandat să se mănânce legume nefierte cu frunze verzi alaturi de fructe, înainte de alte feluri de mâncare.
  • Consumați apoi legume care nu conțin amidon. Legumele ușor gătite care fac parte din familia verzei dar și legumele asiatice ar fi putea fi combinate excelent. Pot fi consumate și legumele bogate în amidon cum ar fi morcovii, ignamele, cartofii sau porumbul dar cel mai bine este să se consume doar una dintre acestea la o singura masa.
  • Nu amestecați legumele cu amidon cu proteinele. Proteinele necesita enzime acide pentru digestie. Astfel de acizi neutralizează sucurile alcaline enzimatice necesare pentru digerarea amidonului. Produsele rezultate nu pot trece la etapa următoare a digestiei, în care nutrienții ar trebui să îi fie furnizați organismului. Legumele cu frunze verzi pot fi combinate cu cele cu amidon (de exemplu, paștele și salata verde).
  • Nu mâncați mai mult de un tip de proteina la o masa. Legumele cu frunze verzi, pot fi combinate, în schimb cu alimente bogate în proteine (de exemplu, friptura cu salata).
  • Consumați separat grăsimile de proteine. Orgainsmul are nevoie de mai multe ore pentru digestia grăsimilor. Înmuierea semințelor și nucilor în apa le face mai ușor de digerat. Germinarea creste disponibilitatea nutrienților. Legumele cu frunze verzi pot fi combinate cu grăsimi (salata cu dressing de ulei de măsline, de exemplu)

Recomandări și atentionari

Un meniu sănătos este unul care include cel puțin trei grupe de alimente la micul dejun, patru grupe de alimente la masa de prânz și cina și doua grupe de alimente în cazul gustărilor.

Grupele de alimente includ:

  • Cereale;
  • Fructe;
  • Legume;
  • Lactate și carne.

Nu uitați că jumătate din porția din farfurie trebuie să conțină fructe și legume.

Dimensiunea felului (antreului) principal trebuie să nu depășească un pachet de cărți de joc sau o palma.

Restul de un sfert trebuie să conțină cereale integrale de dimensiunea unei mingii de tenis (paste, orez, pâine cu conținut scăzut de grăsime).

Nu săriți peste mese și odihniți-vă suficient. Evitați gustările și mâncatul în exces.

Mâncați pepene fară să-i combinați cu alte mâncăruri. Așteptați cel puțin doua ore după consumul de fructe, trei ore după masa care conține alimente bogate în amidon și patru ore după consumul de proteine și grăsimi, înainte să luați orice alta masa. Este dificil să renunțați la unele dintre combinațiile de alimente, cum ar fi sandwichurile. Dar nu cedați: luați un supliment cu enzime și așteptați câteva ore înainte de a lua următoarea masa, daca vă este foame.

Renunțați la desert

desert

Diferitele tipuri de zahar necesita diferite tipuri de enzime pentru digestie, care nu vor fi prezente daca exista și alte tipuri de alimente în stomac. În urma procesului de fermentație bacteriana desertul vă fi transformat în alcooli care vor irita intestinele și vor afecta unele organe.

Unele alimente cum ar fi fasolea, conțin atât amidon cât și proteine. Probabil că trupurile noastre sunt proiectate pentru aceasta combinație, dar reputația unor astfel de alimente de a produce gaz (fermentare) este doar o dovada a dificultății de a le digera. Cel puțin acestea nu ar trebui consumate alaturi de alte proteine sau amidon.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel