Sari la conținut

Dieta diabeticilor: Cea mai bună soluție pentru slăbit. Medic: Pierderea în greutate duce la scăderea glicemiei

alimente pentru diabetici
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Dieta diabeticilor: Cea mai bună soluție pentru slăbit. Dacă sunteți diabetic și vreți să slăbiți, medicii spun că pacienții trebuie să țînă cont de un program care să fie adaptat la stilul de viață al pacientului, un program cu scopuri realiste. Fiecare bolnav are nevoie de un meniu pe care să-l urmeze în fiecare zi.

Așadar, pierderea kilogramelor nu este niciodată usoară, însă scăderea în greutate poate însemnă renunțarea la injecțiile cu insulina și la alte medicamente. Persoanele cu diabet zaharat tip 2, care sunt supraponderale, daca pierd din kilograme vor avea un nivel mai scăzut al glicemiei, o sănătate mai buna și se vor simți mai bine.

Pierderea în greutate

Pierderea în greutate, potrivit studiilor, chiar și a câtorva kilograme poate duce la scăderea glicemie, se va reduce tensiunea arterială. Mai mult, se va îmbunătăți nivelul de colesterol, diminuarea presiunii asupra articulațiilor soldului, genunchilor, gleznelor și asupra picioarelor.

În cazul în care o persoana care suferă de diabet vă urma o dieta, trebuie să se verifice cu atenție fluctuațiile și modificările valorilor glicemiei. Renunțarea la o masa poate afecta echilibrul delicat al glicemiei, insulinei și medicației din organism. De aceea este esențial că pacientul să consulte un expert atunci când urmează o dieta.

Important este echilibrul în dieta la pacienții cu diabet

Medicii sfătuiesc pacienții să evite dezechilibrele glicemiei. De asemenea, recomanda o scăderea a aportului energetic cu 500 de calorii pe zi, cea mai sigura fiind tăierea caloriilor din toate grupele nutriționale: proteine, lipide și carbohidrați.

Este important că pacienții să mențină un procentaj bun (echilibru) al acestora:

  • 50-55% carbohidrați;
  • 30% lipide;
  • 10-15% proteine.

Controlul carbohidratilor

Carbohidrații au cel mai mare efect asupra glicemiei, întrucât sunt transformați în glucoza chiar de la începutul digestiei.
Consumul de carbohidrați complecși (cereale inegrale și legume, spre exemplu) este un lucru benefic întrucât aceștia sunt absorbiți mai încet în fluxul sanguin și reduc apariția vârfurilor glicemice.

Renunțarea la o parte din carbohidrați – o strategie comuna la persoanele care vor să piardă din greutate – poate fi periculoasa la pacienții cu diabet.
Acesta este motivul pentru care o dieta săracă în carbohidrați și bogata în proteine (cum este dieta Atkins) nu este sigura (recomandata) pentru persoanele cu diabet.

Hipoglicemia (nivelul scăzut al glucozei în sânge) apare atunci când cantitatea de insulina din organism este mai mare decât nevoile acestuia. În stadiile precoce, hipoglicemia determina confuzie, amețeală și tremurături. În etapele mai avansate, hipoglicemia poate fi periculoasa putând duce la leșin și chiar coma.

Hipoglicemia este frecventa la persoanele care țin dieta pentru a slabi, deoarece reducerea numărului de calorii în pierderea în greutate pot afecta nivelul glicemiei. Daca pacientul nu reduce și doza de insulina sau pe cea de medicație orala pentru că aceasta să fie cea necesara noului nivel al glicemiei exista riscul de apariție al hipoglicemiei.

Hiperglicemia (nivel crescut la glucozei în sânge) poate apare când valoarea insulinei pacientului este prea scăzută pentru a controla glicemia. Aceasta apare când pacienții cu diabet și care urmează tratament cu insulina sau medicație hipoglicemianta nu folosesc doza corecta sau nu țin regim alimentar, potrivit sfatulmedicului.ro.

Efectul exercițiilor fizice în diabet
Unul dintre beneficiile exercițiilor fizice este faptul că ajuta la menținerea unui nivel bun al glicemiei, astfel încât pacientul nu trebuie să reducă prea multe calorii în timpul dietei.

Daca pacientul merge 20 de minute în plus pe zi poate să scadă numărul de calorii doar cu 200 sau 300 de calorii și tot poate avea rezultate bune în pierderea ponderala. Astfel se poate regla și nivelul glicemiei. În plus daca diminuarea greutății se produce treptat, aceasta vă fi de lunga durata. Este important de reținut că fiecare tip de exercițiu afectează diferit nivelul glicemiei.

Exercițiile aerobice pot determina o scădere imediata a glicemiei. Ridicarea de greutăți și exercițiile fizice pentru fortifierea mușchilor, pot afecta nivelul glicemiei câteva ore mai tărziu.

De asemenea, este o idee buna că pacientul să aibă și o gustare în mașină: fructe, biscuiți, suc.

Medicii recomanda că pacienții să-și monitorizeze strict nivelul glicemiei atunci când fac exerciții fizice întrucât aceasta activitate fizica determina consumul de glucoza din sânge și de la nivelul ficatului și al musculaturii. În timp, daca pacientul menține exercițiul fizic regulat poate ajunge să reducă dozele de medicamente hipoglicemiante și chiar dozele de insulina.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel