Sari la conținut

Cum să bei corect cafeaua ca să facă minuni pentru creier

Cafea
Cafea la Ibric Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Cafea

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi din lume. Băutura de dimineață (sau, pentru unii, cea de după-amiază) este cel mai bine cunoscută pentru conținutul său ridicat de cofeină, încântând chiar și cei mai obosiți ochi.

Având în vedere popularitatea cafelei, mai multe studii au examinat efectele acesteia asupra sănătății dumneavoastră, atât imediate, cât și pe termen lung.

După cum se dovedește, consumul moderat de cafea este asociat cu beneficii pentru sănătate, inclusiv cu un risc redus de prediabet și boli hepatice.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectul cofeinei asupra creierului tău – iar descoperirile de până acum par destul de promițătoare când vine vorba de sănătatea ta cognitivă.

Ingredientele active din cafea

Cafeaua conține sute de compuși bioactivi care contribuie la beneficiile sale potențial puternice pentru sănătate.

Mulți dintre acești compuși sunt antioxidanți, care luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi nocivi din celulele tale.

Iată cele mai importante ingrediente active ale cafelei:

  • Cofeină. Principalul ingredient activ al cafelei, cofeina stimulează sistemul nervos central.
  • Acizi clorogene. Acești antioxidanți polifenoli pot beneficia de anumite căi biologice, cum ar fi metabolismul zahărului din sânge și hipertensiunea arterială.
  • Cafestol și kahweol. Prezenți în uleiul natural al cafelei, acești compuși se găsesc în cantități mari în cafeaua nefiltrată.
  • Trigonelină. Acest compus alcaloid este instabil la căldură mare, iar în timpul prăjirii formează acid nicotinic, cunoscut și sub numele de niacină (vitamina B3).

Cum poate cofeina să stimuleze funcția creierului

Cofeina poate duce la o creștere a entropiei creierului în repaus.

Entropia creierului este vitală pentru funcționarea creierului, iar nivelurile ridicate indică abilități ridicate de procesare. O creștere a entropiei creierului în repaus sugerează o capacitate mai mare de procesare a informațiilor.

Cofeina stimulează, de asemenea, SNC prin promovarea eliberării altor neurotransmițători, inclusiv noradrenalina, dopamina și serotonina.

Cofeina poate îmbunătăți diferite aspecte ale funcției creierului, inclusiv:

  • starea de spirit
  • timp de reactie
  • vigilenţă
  • Atenţie
  • învăţare
  • funcția mentală generală

Iată cum şi când să bei corect cafeaua:

1. Cafeaua nu te ajută foarte mult dacă eşti obosit/ă

Poate unora li se pare ciudat, dar cafeina funcţionează cel mai bine când eşti odihnit/ă. Totul stă în chimia substanţei.

2. Bea suficientă cafea înainte de a-i da creierului multe informaţii

Potrivit unui studiu din 2014, publicat în Nature Neuroscience, consumul de cafeină poate îmbunătăţi semnificativ memoria pe termen lung, ajutându-ne să ne aducem mai uşor aminte informaţii şi pentru o perioadă mai mare. „Am descoperit că o porţie de 200 mg de cafeină îmbunătăţeşte memoria timp de 24 de ore”, spune profesorul Michael Yassa.

3. Bea o ceaşcă cu cafea înaintea unei întâlniri solicitante de lucru sau a unui examen

Poate cafeina să-i facă pe oameni să colaboreze mai uşor? Un studiu din 2009, apărut în Nutritional Neuroscience, condus de cercetători din Hong Kong, arată că ar fi posibil.

Yassa mai spune că cele mai recente cercetări sugerează că poate fi asociată cafeina cu creşterea longevităţii, cu o reducere a declinului cognitiv în cazul bărbaţilor şi se pare că ar putea ajuta si la prevenirea Alzheimer.

Dave Asprey spune că ideal este să folosești cafea bio, proaspăt macinată și unt natural, provenit de la animale hrănite cu iarbă. Acesta mentionează că această conbinatie de ingredinete va oferi un gust mult mai bun decât orice caffe-latte pe care l-ați băut vreodată. Acest amestec de ingrediente este gustos și te ajută să slăbești ușor, cu condiția să-l adaugi în cafea în fiecare dimineață.

Cum se prepară

Ai nevoie de 150 g ulei de cocos sau ulei de palmier, 80 de grame de unt bio, 1 lingurită pudră de scortisoară și 100 g miere. Amestecă toate ingredientele pană când obții o pastă, pe care o depozitezi la rece. În fiecare zi adaugă câte o lingurită din acest amestec în cafea cât timp este fierbinte și amestecă pană când se omogenizează.

Cum acționează

Untul, uleiul de cocos sau de palmier sunt ușor absorbite de organism. Untul neutralizează poftă de mâncare și îi furnizează creierului nutrimentele necesare pentru a funcționa la capacitate maximă.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel