Sari la conținut

Cum să bei fără să te îmbeți și să eviți mahmureala. Strategii care chiar funcționează

Consumul de alcool de sărbători
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Consumul de alcool de sărbători

Remedii mahmureală. Prevenţia este cea mai importantă metodă de a scăpa de mahmureală, iar asocierea mâncărurilor grase cu cele bogate în fibre este o bună soluţie în acest sens.

„Consumaţi alimente bogate în grăsimi şi fibre pentru că împiedică alcoolul să ajungă în sânge”, este sfatul decanului Colegiului Naţional de Medicină din Portland, Chris Meletis.

Drojdia uscată îți permite să bei fără să te îmbeți

Un alt truc ar fi să consumi drojdie uscată înainte de fiecare pahar băut. Bucăţile de drojdie uscată înghiţite înainte de a consuma alcool împiedică apariţia stării de beţie, a afirmat cofondatorul unei companii de bere din Statele Unite ale Americii. Jim Koch, cofondatorul Boston Beer Company , a afirmat, într-un interviu acordat Esquire, că înghiţirea unei linguriţe de drojdie uscată înainte de a consuma alcool împiedică apariţia stării de beţie.

De asemenea, Koch a precizat că aceasta poate fi amestecată cu iaurt pentru un gust mai plăcut. Jim Koch a afirmat că substanţa activă din drojdia uscată conţine o enzimă numită alcool-dehidrogenază care descompune alcoolul.El a explicat faptul că această enzimă descompune moleculele de alcool în carbon, hidrogen şi oxigen.

Astfel, înghiţirea drojdiei uscate înainte de a consuma băuturi alcoolice va descompune substanţa înainte ca aceasta să ajungă la creier şi să inducă starea de beţie. Pe de altă parte, acelaşi Jim Koch a afirmat că această metodă nu elimină total efectele alcoolului, ci doar le reduce.

De asemenea, bazaţi-vă pe vitamina C (din fructe sau pastile). Pe lângă proprietatea de a lupta împotriva răcelilor, poate proteja şi împotriva simptomelor mahmurelii.

ÎN TIMP CE BEŢI

  • Optaţi pentru băuturi mai puţin colorate cum ar fi vodca sau ginul şi alegeţi un singur fel de băutură. În acest fel, puteţi urmări mai uşor cantitatea de alcool consumată şi este mai puţin probabil să apară mahmureala.
  • Alternaţi alcoolul cu apă. Asta vă ajută să evitaţi deshidratarea. „Chiar şi în timpul petrecerii, două pahare de apă la unul de alcool fac ca acesta să se absoarbă încet”, precizează Eduard Adamescu, medic nutriţionist la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Calea Moşilor” din Bucureşti.
  • Consumaţi alimente care conţin ceapă şi brânză. Ceapa este bogată în zahăr şi accelerează metabolismul, iar brânzeturile împiedică absorbţia alcoolului în sânge.

DUPĂ CE AŢI BĂUT:

  • Nu ezitaţi să consumaţi sucuri de fructe. „Fructoza restabileşte nivelul glicemiei şi ajută la eliminarea alcoolului”, precizează medicii, care recomandă şi carbohidraţii care absorb alcoolul rămas în stomac, cresc glicemia şi combat greaţa.
  • Alte alimente indicate sunt ouăle, carnea de pui sau curcan şi iaurtul. Acestea conţin cisteină care ajută la curăţarea ficatului de radicali dăunători şi calmează aciditatea gastrică. Foarte bun e şi ceaiul verde îndulcit cu miere – ceaiul curăţă ficatul de toxine, iar mierea, pe care o puteţi consuma şi separat e un pansament gastric de excepţie.

De la cafea amară şi lapte la murături, zeamă de varză şi pastile anti-mahmuraelă

  • Un alt remediu popular este cafeaua amară, dar în afara efectului de trezire, nu e prea utilă în lupta cu mahmureala.
  • La mare căutare în dimineaţa de după petrecere sunt şi murăturile sau zeama de varză. Chiar dacă taie greaţa şi grăbesc digestia, aceste alimente nu îndepărtează complet starea de rău.
  • Deşi este în vogă în popor, o bere sau o duşcă anesteziază puţin, cât să nu mai simţi nimic, dar când trece efectul, va fi şi mai rău.
  • Cea mai simplă modalitate de a scăpa de mahmureală rămâne odihna suficientă, pentru că, în timpul somnului, procesul de detoxifiere este accelerat. ,,După ce am făcut exces de alcool, în primul rând trebuie să ne odihnim pentru că ficatul, care este principala uzină de detoxifiere, începe să lucreze doar în timpul somnului”, recomandă prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
  • O soluţia la modă în ultimii ani şi la noi sunt medicamentele contra mahmurelii. Medicamentul Blowfish, spre exemplu, face ca greaţa, vărsăturile sau oboseala să dispară complet în doar 15 minute. Pilula conţine 500 de miligrame de aspirină, 60 de miligrame de cofeină şi un antiacid pentru a calma stomacul. Alcovit este un alt medicament anti-mahmureală. Sunt trei pliculeţe, care se iau câte unul pe zi şi fiecare dintre ele conţine complex de vitamina B, calciu şi silicaţi minerali naturali (Clinoptilolit). Are gust plăcut, de lămâie verde
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel