miercuri, iunie 29, 2022

Gabriela Minescu, psihoterapeut, a explicat în cadrul rubricii sfat de sănătate ce anume trebuie să facă partenerii pentru a constru o relație de cuplu sănătoasă.

„Atunci când doi oameni intră într-o relaţie, intră cu tot pachetul lor din spate, precum scheme învăţate în familie, cum îşi manifestă iubirea, modele şi de aici pot să apară derapaje”, a spus psihoterapeutul Gabriela Minescu, luni, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.

Te-ar mai interesa: Medic: cum poate fi scăzut riscul de accident vasc...

Cum se activează limbajele iubirii

În primii ani de relaţie, mai exact în primii doi ani, noi, pentru a-l convinge pe celălalt să stea lângă noi, activăm tot ce înseamnă limbaj de iubire.

Pe măsură ce trece timpul, toate aceste limbaje nu mai sunt activate, pentru că acasă învăţăm un limbaj principal. De exemplu, dacă am avut o mamă casnică, pentru mine a fost foarte confortabil că a fost mereu cineva acolo şi petrecea timp cu mine. La vârsta adultă, persoana respectivă se îndrăgosteşte şi după care începe să nu-i mai convină, pentru că poate partenerul nu are suficient timp pentru el. Şi aşa relaţia ajunge să nu mai funcţioneze.

Te-ar mai interesa: Cercetători români: DESCOPERIRE legată de SARS-CoV...


De ce scârtâie unele relaţii în care partenerii par că se înţeleg

„Sunt câteva categorii mari. Despre darurile. Dacă eu te iubesc şi eu consider să-ţi arăt, îţi voi oferi daruri, pentru că asta am primit când eram mic.

Despre timp. Aici vorbim despre orele acelea în care facem activităţi împreună.

Despre servicii. Părinţi care nu ofereau altfel iubirea, ci doar ducându-se să rezolve ceva pentru mine. Dacă aveam o haină de cusut, o făcea mama.

Te-ar mai interesa: Medic: aceasta este cea mai întâlnită tulburare ca...

Mai vorbim şi despre contactul fizic. Dacă aveam părinţi care mă mângâiau tot timpul, mă îmbrăţişau, la vârsta adultă, voi avea nevoie de aceste gesturi. Le voi căuta în celălalt sau le voi manifesta eu către celălalt.

Mai vorbim despre cuvintele de laudă, declaraţiile care sunt importante. Ne trezim că suntem într-o relaţie, dar parcă lipseşte ceva. Poate că mama ne spunea că ne vine bine o rochiţă sau că suntem buni la ceva, iar partenerul nu ne spune.

Te-ar mai interesa: Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a inf...

Doi parteneri nu au mereu acelaşi limbaj al iubirii

Oamenii nu sunt atenţi. Trebuie să auzi despre aceste limbaje ca să poţi să fii atent la ele. Sunt foarte rare cauzele în care cei doi parteneri au acelaşi limbaj de iubire.

Dacă vrei să fii alături de cineva, poţi să identifici ce limbaj funcţionează pentru el şi cum să fii acolo pentru ca relaţia să funcţioneze. Este calea cea mai simplă. În fiecare relaţie, este important să dăm importanţă acestor limbaje”, a spus psihoterapeutul.

Te-ar mai interesa: Băutura aurie care scade glicemia! Este indicată a...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private