Sari la conținut

Cum să îmbunătățești digestia: 6 moduri ideale de a acționa pentru persoanele care se confruntă cu stres

Sistemul tău digestiv pare să se fi oprit în ultima vreme? Sau a fost asa de ceva vreme? Ați experimentat sentimente de stres sau epuizare? Dacă răspunsul la ambele întrebări este da, ar putea fi stresul cel care îți scoate din ritm sistemul digestiv. S-ar putea să vă întrebați și cum vă puteți îmbunătăți digestia.

Studiile arată că nivelul de stres poate face ravagii atât minții, cât și corpului. O modalitate prin care stresul poate afecta starea corpului este prin perturbarea performanței sistemului digestiv, ceea ce duce la o varietate de consecințe negative asupra sănătății.

Cum afectează stresul digestia

Unele dintre cele mai frecvente probleme digestive cauzate de stres includ arsuri la stomac, reflux acid, ulcer, diaree și indigestie. Stresul poate, de asemenea, să declanșeze indirect dezvoltarea sindromului intestinului iritabil (IBS) prin afectarea sistemului imunitar.

Cercetătorii au arătat, de asemenea, că persoanele care suferă deja de IBS au tendința de a avea accese frecvente ale sistemelor atunci când sunt supuse unui stres considerabil. Afecțiuni precum IBS și alte boli ale tractului gastrointestinal sunt considerate tulburări sensibile la stres. Tratamentul eficient presupune, de obicei, ca pacientul să învețe să facă față și să-și gestioneze nivelul de stres.

O analiză științifică a descoperit, de asemenea, că ar putea exista o corelație puternică între nivelurile ridicate de stres și tulburările de alimentație, cum ar fi supraalimentarea și obezitatea.

Când o persoană se confruntă cu stres, glandele suprarenale eliberează cortizol, care este cunoscut și sub numele de hormonul stresului. Se știe că acest hormon crește apetitul, ceea ce duce la supraalimentare și la alte tulburări de alimentație asociate.

Persoanele cu niveluri ridicate de cortizol sunt mai predispuse să consume alimente cu conținut ridicat de grăsimi și/sau zahăr, ceea ce duce la mai multe probleme digestive și creștere în greutate.

Dacă descoperiți că nivelul de stres este ridicat și vă afectează digestia, iată câteva sfaturi care vă pot ajuta să vă vindecați intestinul.

1. Creșteți-vă nivelul de activitate fizică

O modalitate de a vă stimula digestia și, în același timp, de a vă scădea nivelul de stres este angajarea în mod regulat într-o activitate fizică moderată. Activitatea fizică ajută la creșterea fluxului de sânge către diferitele părți ale sistemului digestiv, ceea ce facilitează mișcarea alimentelor de-a lungul tractului digestiv, îmbunătățind în același timp eficiența mușchilor digestivi.

2. Luați în considerare alimentele care sunt calmante naturale de stres

Oamenii de știință au descoperit, de asemenea, că unele alimente conțin în mod natural proprietăți de stimulare a stării de spirit. Consumul de astfel de alimente poate ajuta la ameliorarea simptomelor de stres, oferind totuși organismului nutrienți esențiali pentru o sănătate optimă.

Migdalele, de exemplu, conțin niveluri ridicate de magneziu, un mineral despre care s-a dovedit că ajută la gestionarea nivelului de cortizol din organism. Migdalele conțin, de asemenea, niveluri ridicate de vitamina B, care, împreună cu magneziul, ajută la creșterea producției de serotonină, un puternic stabilizator al dispoziției și hormon al stării de bine.

Mai mult, nivelurile scăzute de serotonină din organism au fost legate de dezvoltarea sindromului de colon iritabil, BRGE și ulcer duodenal, precum și episoade de balonare, crampe, constipație și diaree.

Ciocolata neagră este un alt tip de gustare care vă poate ajuta să vă stimulați digestia și să vă reduceți nivelul de stres. Este considerat un stimulent foarte eficient al dispoziției, dar are și un impact direct asupra sistemului digestiv al corpului. Pentru început, ciocolata neagră are o concentrație mare de flavonoide, un agent antioxidant major.

3. Încearcă Suplimentele Probiotice

Probioticele vă pot ajuta, de asemenea, să vă îmbunătățiți digestia. Dacă descoperiți că nu vă plac alimentele probiotice sau vi se par dificil de obținut, încercați în schimb un supliment probiotic. Cercetările au arătat că probioticele au efecte remarcabile asupra digestiei, nivelului de stres, imunității și multe altele.

4. Evitați alimentele care pot afecta digestia

Așa cum există alimente bune care pot ajuta la îmbunătățirea digestiei și, în același timp, pot ameliora stresul, există alimente care pot face ravagii în sistemul tău digestiv.

Amintiți-vă, atunci când vă confruntați cu un nivel ridicat de stres, pofta de mâncare crește și sunteți mai înclinat să consumați alimente cu mult zahăr (adăugat) și grăsimi. Se știe că ambele categorii de alimente cresc inflamația în sistemele digestive ale oamenilor, ducând la o varietate de probleme gastrointestinale, cum ar fi balonarea constantă, diareea și excesul de gaze.

5. Identificați și evitați declanșatorii  de stres

O examinare a ceea ce declanșează nivelurile tale de stres ridicat te poate ajuta să identifici acești factori și să-ți atenueze impactul asupra bunăstării tale fizice și mentale.

Terapia cognitiv-comportamentală (TCC) este o formă de terapie care te ajută să descoperi sursa gândirii tale negative, precum și declanșatorii care determină creșterea nivelului de stres. S-a demonstrat că TCC reduce stresul la persoanele cu IBS. În consecință, acești indivizi au suferit mai puține simptome IBS. Acest lucru demonstrează eficacitatea terapiei în reducerea la minimum a stresului, care apoi stimulează în mod direct sănătatea digestivă a individului.

6. Renunță la fumat și la consumul excesiv de alcool

Tehnicile noastre de a face față stresului ne pot afecta semnificativ funcția digestivă. Dacă folosiți țigări și/sau alcool pentru a face față stresului, introduceți din neatenție o serie de substanțe chimice periculoase care vă vor afecta sănătatea digestivă.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel