Sari la conținut

Cum să îmbunătățiți circulația sanguină și de ce trebuie să o faceți

Circulatia deficitară a sângelui
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum să îmbunătățiți circulația sanguină

Circulația deficitară este o problemă comună și poate duce la mai multe probleme de sănătate dacă este lăsată netratată. De exemplu, circulația sanguină deficitară poate afecta funcționarea creierului, ducând la pierderea memoriei și la dificultăți de concentrare.

Iată, în cele ce urmează, cinci sfaturi pentru îmbunătățirea circulației sângelui.

Cum să îmbunătățiți circulația sângelui: 1. Faceți sport în mod regulat

Un stil de viață sedentar poate provoca o circulație proastă, așa că asigurați-vă că vă ridicați și vă mișcați frecvent. Exercițiile aerobice regulate vor ajuta la îmbunătățirea circulației, punând inima să pompeze și furnizând sânge bogat în oxigen în restul corpului.

Unele forme ușoare de exerciții includ:

  • Mersul pe jos
  • Jogging
  • Înot
  • Ciclism

Dacă faceți exerciții, începeți încet și creșteți treptat intensitatea și durata antrenamentelor. Ar trebui să urmăriți maximum 30 de minute de activitate aerobă moderată în majoritatea zilelor săptămânii. De asemenea, încearcați să adăugați antrenament de rezistență la rutina zilnică.

2. Ridicați-vă picioarele când stați jos sau întinși

Ridicarea corectă a picioarelor atunci când stați pe scuan sau întinși ajută gravitația să tragă sângele din vene înapoi la inimă. Ca rezultat, crește circulația și poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației la nivelul picioarelor.

Puteți ridica picioarele prin:

  • A pune o pernă sub picioare când sunteți întins
  • A sta pe un scaun cu picioarele ridicate
  • A folosi un suport pentru picioare când stați jos.

Când utilizați aceste metode, asigurați-vă că picioarele sunt mai sus decât inima pentru a obține cele mai multe beneficii. De asemenea, vă puteți sprijini picioarele de un perete timp de 15 până la 20 de minute în fiecare zi.

Cum să îmbunătățiți circulația sângelui: 3. Evitați fumatul și consumul de alcool

Țigările și alcoolul pot contribui la o circulație deficitară. Fumatul îți îngustează vasele de sânge și scade cantitatea de oxigen pe care o poate transporta sângele tău. Consumul de alcool are un efect similar.

Dacă fumezi sau bei, renunțarea este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru circulația ta.

4. Mâncați o dietă sănătoasă, bogată în fructe și legume

Menținerea unei diete sănătoase este, de asemenea, importantă, inclusiv menținerea unei bune circulații a sângelui. O dietă cu fructe și legume poate ajuta la îmbunătățirea circulației prin menținerea sănătoasă a vaselor de sânge și furnizarea de vitamine și minerale necesare pentru un flux sanguin adecvat.

Unele alimente specifice cunoscute pentru a promova o circulație mai bună includ citricele, fructele de pădure, legumele cu frunze verzi, peștele gras și avocado. Pe lângă o dietă sănătoasă, menținerea hidratată este, de asemenea, importantă pentru circulație.

Apa ajută la menținerea vaselor de sânge dilatate și previne înfundarea acestora. Încercați să beți opt pahare de apă pe zi pentru a vă menține corpul hidratat corespunzător.

Cum să îmbunătățiți circulația sângelui: 5. Optați pentru proceduri medicale precum tratamentul venelor

Dacă sfaturile menționate mai sus nu îți îmbunătățesc circulația, s-ar putea să fii nevoit să optezi pentru proceduri medicale. De exemplu, o venă blocată sau deteriorată poate pune o presiune imensă asupra sistemului circulator și poate împiedica sângele să curgă corect.

Un medic ar putea recomanda proceduri de tratare a venelor, cum ar fi scleroterapia sau terapia cu laser endovenoasă în astfel de cazuri. Scleroterapia este un tratament care presupune injectarea unei soluții în vene pentru a le prăbuși. Această soluție este de obicei un amestec de apă sărată sau o substanță chimică numită polidocanol.

Pe de altă parte, terapia cu laser endovenoasă folosește lasere pentru a viza și încălzi vena, făcând-o în cele din urmă să se prăbușească.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel