Sari la conținut

Cum să ne creștem imunitatea cu ajutorul psihologiei. Tehnici de la specialist

Cum să ne creștem imunitatea. Este foarte important în această perioadă să avem o strategie psihologică pentru a putea gestiona mai bine și mai util stările si emoțiile noastre. Este necesar să ne protejăm și să ne echilibrăm la nivel psihologic. Un psihic întărit și echilibrat înseamnă o imunitate crescută, lucru esențial în situația actuală.

Un echilibru psihologic ne ajută să luăm decizii bune și echilibrate. Un comportament haotic duce la apariția anxietății și a stresului. Ajutați de câteva modalități de echilibrare emoțională, mintea va percepe că deține controlul, lucru care va diminua atât anxietatea, cât și stresul. Te va face să te simți mai încrezător și mai în siguranță.

Păstrarea dozei de anxietate la nivel moderat

O doză moderată de anxietate este normală, uneori chiar benefică, deoarece ne activează, ne face să acționăm și să fim mai atenți, să ne luăm măsuri de precauție, să fim mai responsabili. Însă dacă nivelul de anxietate este prea mare, aceasta ne declanșează un comportament haotic, paranoid. Adesea se transformă în autosabotaj pe care nu-l putem identifica din punct de vedere emoțional. Acesta va funcționa ca un stimul pentru comportamentul și pentru luarea deciziilor. Într-o situație de criză pot apărea acțiuni impulsive, de exemplu: în loc să facem economie, vom cheltui bani pe lucruri care ne vor da senzația de liniștire, de protecție. Ne vom lua toate măsurile de precauție, respectând sfaturile și recomandările persoanelor avizate. Nu vom amplifica lucrurile auzite deoarece riscam să intrăm într-un cerc vicios.

Raționalizarea comportamentului și a acțiunilor ca metodă de protecție

În situațiile de criză este știut faptul că ni se amplifică trăsăturile de personalitate și emoțiile. La nivel psihologic și emoțional, acest aspect poate declanșa un tip de comportament care va rămâne ca structură a persoanei în cauză. Dacă acest tip de comportament este făcut pe o perioadă mai lungă, mintea îl va percepe ca fiind benefic sau chiar optim pentru persoana în cauză. Chiar dacă perioada de criză va trece, respectivul va percepe toate situațiile ca fiind unele dificile și se va încerca să se protejeze, apelând la un comportament disfuncțional și exagerat. Subconștient, mintea va acționa și în alte situații tot așa, deoarece acest comportament va rezolva factorul de stres. Este util să încercăm să raționalizăm și să ne dăm o explicație asupra situației de criză, să o înțelegem, să o gândim din mai multe perspective, astfel încât să nu se declanșeze factorul emoțional exacerbat.

Cum să ne creștem imunitatea. Păstrarea echilibrului

Este necesar ca în aceste perioade să păstrăm un comportament echilibrat, să fim ancorați și conectați în jurul nostru la oameni și surse credibile de informare. În situațiile de criză și de stres,, comportamentul unei persoane se accentuează în funcție de personalitatea acesteia. Să avem lângă noi persoane care ne pot ajuta să luăm decizii echilibrate, sigure, fără a exagera prin acțiuni. Să ne raportam la situațiile din jurul nostru care au avut un final fericit. Atenția să fie îndreptată către surse care pot aduce un aport de informație și încredere. Dacă suntem o persoană care avea un program bine stabilit, putem urma un program și acasă. Facem lucrurile încercând să ținem cont de anumite momente ale zilei.

Cum să ne creștem imunitatea. Fă sport

Practicarea unei activități fizice este benefică atât pe plan psihic, cât și pe plan fizic. Mișcarea te va relaxa și te va ajuta să-ți comuți gândurile către altceva. Alimentația trebuie să fie una potrivita pentru perioada de stres, deoarece este benefic să oferim organismului toate ingredientele de care are nevoie în perioade mai stresante. În această perioadă nu poți spune că nu ai timp deoarece ai multe variante online, contează doar să te mobilizezi și să conștientizezi părțile bune ale acestor activități.

Relaxare și hobbyuri

Este important să găsim activități pe care le putem face pentru a ne relaxa și a ne echilibra din punct de vedere psihologic. Echilibrul psihologic ne ajută să luam decizii echilibrate și benefice pentru noi. Este momentul oportun pentru a face o introspecție a noastră, ne putem apleca către sine, este momentul în care ne putem descoperi anumite pasiuni și hobbyuri. Persoanele care au deja un hobby se pot dedica mai mult acestei activități. Putem petrece mai mult timp cu partenerul, lucru benefic pentru evoluția și dezvoltarea relației. Fă pauze de relaxare pentru destinderea psihică, cât și fizică, acest lucru va scădea tensiunea acumulată. Poți încerca să meditezi, poți citi o carte, te poți uita la un film sau un serial.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel