sâmbătă, aprilie 1, 2023

Tensiunea arteriala (TA) reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne-endoteliul) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Exista doua componente ale presiunii sanguine :

  • presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
  • presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mmHg.

Atunci cand iti masori singur tensiunea arteriala, modul in care te pregatesti pentru test, pozitia bratului si alti factori pot influenta rezultatul masuratorilor in proportie de 10% sau chiar mai mult, sustin expertii de la Harvard Medical School. Aceasta modificare a rezultatului este importanta intrucat poate duce la erori de diagnostic si, prin urmare, si de tratament.

Te-ar mai interesa: Vești bune pentru credincioșii din întreaga lume! ...

Tensiunea arteriala este compusa din doua numere, afisate unul sub altul. Primul numar reprezinta tensiunea sistolica, adica nivelul presiunii in artere atunci cand inima se contracta si pompeaza sange. Cel de-al doilea numar este tensiunea distolica si reprezinta nivelul presiunii in artere atunci cand inima se relaxeaza si primeste o noua cantitate de sange.

Reguli pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale:

  • Nu consuma o bautura care contine cafeina si nu fuma cu 30 de minute inainte de testare
  • Stai linistit timp de cinci minute inainte de inceperea testului
  • In timpul masuratorii, stai asezat pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii
  • Partea gonflabila a mansetei tensiometrului ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din brat, iar manseta trebuie sa fie pusa pe pielea goala, nu peste un tricou. Pozitioneaza manseta la 2 cm deasupra plicii cotului
  • Nu vorbi in timpul masuratorii si nu misca bratul
  • Masoara tensiunea arteriala de doua ori, cu o scurta pauza (1 minut) intre masuratori. In cazul in care exista o diferenta de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult intre cele doua rezultate, fa o a treia masuratoare.

Exista si situatii in care poti adapta regulile de mai sus. De exemplu, daca te simti ametita cand te trezesti dimineata sau atunci cand te ridici brusc, ar trebui sa faci doua masuratori: una cat timp stai intinsa in pat si a doua, imediat ce te-ai ridicat, stand  in picioare, pentru a vedea daca valorile se schimba la trecerea de la o pozitie la alta.

Te-ar mai interesa: Nu o să mai tușești deloc! Pisează o banană și mai...

Cele mai frecvente greseli:

Alegerea mansetei gresite

Manseta trebuie sa fie pe circumferinta bratului persoanei. La un adult este indicat sa fie in intervalul 23-32 cm. O maseta prea mare poate duce la o subestimare a tensiunii arteriale.

Amplasarea incorecta a mansetei

Atunci când va masurati tensiunea arteriala, de preferat este sa eliminati toate hainele groase, deoarece acestea vor afecta precizia măsurării.  In cazul  in care utilizati un tensiometru electronic, manseta poate fi aplicata direct pe camasa.

Te-ar mai interesa: Horoscop de weekend 1-2 aprilie 2023. Banii, magne...

Evitati conversatiile in timpul masurării tensiunii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private