Sari la conținut

Cum să recunoaștem un atac de cord cu o lună înainte să se întâmple?

Infarctul miocardic
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Infarctul miocardic nu are simptome

În fiecare an, aproape opt sute de mii de oameni din America de Nord suferă un atac de cord. Mulți supraviețuiesc, dar unii nu, mai ales dacă au avut mai mult de unul. Un atac de cord este cel mai adesea indicativ al bolilor coronariene, care reprezintă o deteriorare cumulativă a inimii și a sistemului circulator. Când arterele se înfundă cu placă, o presiune nejustificată este pusă pe inimă pentru a procesa sângele. Ca mușchi, inima însăși poate deveni slăbită și nu mai funcționează corect.

Un „infarct” (infarct miocardic) poate fi cauzat fie de tromboză coronariană (un cheag de sânge arterial), fie de blocarea alimentării cu sânge a inimii.

Experiența unui infarct este diferită pentru toată lumea; nu există întotdeauna dureri ascuțite – uneori este o defecțiune generală lentă cu simptome ușoare.

Cunoașterea semnelor unui atac de cord vă poate ajuta să luați măsuri pentru a-l preveni. Iată ce trebuie să aveți în vedere; dacă aveți unul sau mai multe, consultați-vă medicul – nu așteptați.

1. Presiunea toracică

Acesta este cel mai frecvent simptom al suferinței coronare. Presiunea, etanșeitatea, palpitațiile sau durerea în piept, partea superioară a abdomenului, spate, gât, maxilar, braț și / sau umăr sunt indicii că aportul de sânge a fost limitat.

2. Simptome de răceală și gripă

Tusea și respirația șuierătoare sunt modalitățile prin care corpul tău încearcă să ajute sângele să curgă.

3. Transpirații reci și amețeli

Debutul brusc al transpirației obișnuite sau al pielii umede, fără niciun motiv aparent, este adesea un precursor al unui atac de cord. Amețeala este cauzată de lipsa fluxului sanguin către creier.

4. Oboseală severă

Există întotdeauna un punct de vârf: boala coronariană nu se întâmplă peste noapte și când inima a ajuns la punctul în care nu mai poate suporta, fluxul sanguin este sever restricționat și există o scădere bruscă semnificativă a nivelurilor de energie.

5. Slăbiciune generală

Mușchii nu primesc hrana de care au nevoie, deoarece nu primesc suficient sânge.

6. Respirație scurtă

Plămânii nu pot funcționa corect dacă inima nu funcționează corect. Dacă observați că nu puteți respira complet, problema poate să nu fie aparatul dvs. de respirație, ci restricția sângelui de la și către inimă.

Menținerea sănătății cardiovasculare nu este tocmai o știință.

Educați-vă în nutriție. Activitatea fizică regulată, o dietă de legume proaspete, fructe, semințe, nuci, cereale integrale și surse solide de grăsimi și proteine sănătoase, cu cantități extrem de limitate de zahăr și sodiul vă va menține sănătos.

Mâncarea procesată și cea rapidă, stilul de viață sedentar, produsele farmaceutice și stresul cronic vă vor îmbolnăvi într-un fel sau altul – fără îndoială.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel