Sari la conținut

Cum să reduci colesterolul fără medicamente?

Persoanele cu un nivel foarte ridicat al colesterolului din sânge folosesc frecvent diferite medicamente pentru a reduce valorile acestui indicator important. Cu toate acestea, există mai multe modalități de a atinge acest obiectiv fără a utiliza substanțe care pot fi găsite în orice farmacie certificată.

Înainte de a afla despre aceste alternative complet naturale, este de o importanță vitală să subliniem acest element. Colesterolul este o substanță ceroasă, asemănătoare grăsimii, care se găsește în organism. Este foarte asemănător cu trigliceridele, o altă lipidă, însă sunt foarte diferite, deoarece colesterolul este folosit pentru a construi hormoni și celule, în timp ce trigliceridele tind să stocheze caloriile nefolosite.

Merită menționat faptul că colesterolul este foarte important pentru producerea vitaminei D și a substanțelor care au capacitatea de a ajuta la digestia alimentelor. De obicei, organismul generează tot colesterolul de care are nevoie, dar acesta este dobândit și prin alimentație. Unele dintre produsele care acumulează cea mai mare cantitate din această substanță ceroasă sunt brânza, ouăle și carnea.

Ceea ce se întâmplă cu această substanță este că, atunci când se află la niveluri foarte ridicate, se poate combina cu alte elemente, cum ar fi chiar trigliceridele, pentru a forma o placă care se lipește de pereții vaselor de sânge și ai arterelor. Acest lucru poate crește riscul de boli legate de inimă și poate duce chiar la un atac de cord.

Colesterolul crește în sânge atunci când se mențin obiceiuri alimentare proaste pe o perioadă lungă de timp, în care se abuzează de consumul de alimente sau produse încărcate cu grăsimi nocive și sodiu, cum ar fi alimentele ultraprocesate și fast-food-ul în general. Trebuie remarcat faptul că un stil de viață sedentar stimulează, de asemenea, ridicarea acestei substanțe.

Cum să reduci colesterolul fără medicamente?

Cu toate acestea, așa cum am menționat în paragrafele anterioare, există alternative pentru a scădea nivelul ridicat al colesterolului din sânge, fără a fi nevoie de medicamente. Potrivit Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA, acestea sunt: – reducerea cantității de vitamina B:

1. Alegeți grăsimi mai sănătoase. „Ar trebui să limitați atât grăsimile totale, cât și grăsimile saturate. Nu mai mult de 25-35% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi alimentare și mai puțin de 7% din caloriile zilnice ar trebui să provină din grăsimi saturate. Grăsimea saturată este o grăsime dăunătoare, deoarece crește nivelul colesterolului rău (LDL) mai mult decât orice altceva din dieta dumneavoastră. Se găsește în unele tipuri de carne, produse lactate, ciocolată, produse de patiserie și alimente procesate și prăjite”, spune ea.

2. Limitați aportul de colesterol. Pentru a reduce nivelul de colesterol, este ideal să scădem sau să limităm consumul de alimente care conțin colesterol. Printre acestea se numără mezelurile, carnea roșie și fructele de mare.

3. Consumați fibre solubile. „Alimentele bogate în fibre solubile ajută la împiedicarea absorbției colesterolului de către tractul digestiv. Acestea sunt, de exemplu:

  • Cerealele precum ovăzul și tărâțele de ovăz.
  • Fructe precum merele, bananele, portocalele, perele și prunele.
  • Leguminoase, cum ar fi fasolea, lintea, năutul și fasolea boabe.

4. Consumați fructe și legume. Marea majoritate a fructelor și legumelor sunt sărace în grăsimi, astfel că ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge.

5. Limitați sarea. „Ar trebui să încercați să limitați cantitatea de sodiu (sare) pe care o consumați la nu mai mult de 2.300 de miligrame (aproximativ o linguriță de sare) pe zi. Aceasta include toată sarea pe care o consumați, fie că este adăugată în bucătărie sau la masă, fie că este deja prezentă în produsele alimentare”, conchide organizația.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel