Sari la conținut

Cum să scapi de carii fără să mergi la stomatolog?

În timp ce lactatele, supele de oase și legumele stimulează producţia de salivă, luptând mai eficient împotriva cariilor, dulciurile, alimentele bogate în carbohidraţi, inclusiv pâinea sau covrigii, şi vinul conduc la apariţia plăcii bacteriene şi sensibilizează smalţul

Ce alimente te ajută să scapi de carii: untul de cocos, lactate naturale (mai ales untul), provenite de la animale hrănite cu iarbă, carne de la animale hrănite cu iarbă, peşte, supe şi ciorbe de oase, legume crude şi gătite, organe – de exemplu ficat. Un loc aparte în alimentaţia ta ar trebui să-l ocupe supele obţinute prin fierberea îndelungată a oaselor.

Ce alimente să evitați: dulciuri, covrigi, vin, murături.

Bomboana-minune

Pentru a promova o mai bună îngrijire orală, o echipă de oameni de ştiinţă din Berlin au creat un tip de bomboane despre care spun că a redus bacteriile rele, din gură, în cazul subiecţilor implicaţi în studiu.

În studiul lor publicat în Probiotics and Antimicrobial Proteins, specialiştii au notat că după ce mâncăm, bacteriile de pe suprafaţa dinţilor elimină un acid ce poate duce la eroziunea smalţului şi la apariţia cariilor. Cel mai des întâlnit tip de tulpină de bacterie dăunătoare este Mutans streptococci. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă spun că în studii anterioare realizate pe şoareci s-a constatat că un alt tip de bacterie numită Lactobacillus paracasei poate reduce numărul bacteriilor care cauzează carii.
Echipa de specialişti, coordonată de Christine Lang, a presupus că prin asocierea cu Mutans streptococci, bacteriile L. paracasei împiedică bacteriile dăunătoare să se ataşeze de dinţi.

O treime dintre subiecţii implicaţi în studiu au consumat bomboane cu 1 mg de L. paracasei, o treime au primit bomboane cu 2 mg de L. paracasei, în timp ce restul participanţilor au făcut parte dintr-un grup de control şi au consumat bomboane care nu conţineau bacterii L. paracasei.

În total, toţi subiecţii au mâncat câte 5 bomboane în timpul studiului de 1,5 zile. În tot acest timp, lor nu li s-a permis să realizeze nicio acţiune de întreţinere a igienei orale. De asemenea, participanţii nu au avut voie nici să consume cafea, ceai, vin sau alimente probiotice. Rezultatele au indicat că aproximativ 75% dintre participanţii care au consumat bomboane cu „bacterii bune” aveau un nivel mai scăzut de Mutans streptococci în salivă, comparativ cu nivelul indicat înainte de studiu.
„Noi credem că este aceste efect, observat după o expunere la doar 5 bomboane, este remarcabil”, au declarat autorii studiului.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel