Sari la conținut

Cum să scazi tensiunea fără medicamente. Băutura ușor de preparat cu efect rapid

tensiune arteriala
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Cum să scazi tensiunea fără medicamente. Dacă ai probleme cu tensiunea arterială crescută, cercetătorii au ajuns la concluzia că o băutură populară și la îndemâna oricui poate avea efecte imediate în scăderea hipertensiunii.

Conform unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, ceaiul negru poate avea efect în scăderea hipertensiunii. Condiția este să fie băut în mod regulat, fără exagerări cantitative.

Efectele au apărut din prima zi

La studiu au luat parte persoane care au băut trei cești de ceai pe zi. S-a constatat că în timpul nopții, acestora le-a scăzut atât tensiunea sistolică, cât și cea diastolică, scriu cei de la Daily Express. Acest efect a fost vizibil din prima zi și a ținut mai bine de șase luni, timp în care s-a consumat acest tip de ceai. Deși modificarea în nivelul de tensiune nu era unul major, era benefic celor care prezentau risc de dezvoltare a unor boli cardiovasculare.

”Ceaiul negru este un stimulent excelent pentru organism, mult mai putin nociv decat cafeaua. E diuretic, antioxidant si favorizeaza eliminarea toxinelor,” a explicat dr. Alice Popescu, medic primar medicina generala, cu competenta in acupunctura, fitoterapie si homeopatie.

Ate beneficii ale ceaiului negru

  • Are propriețăți antioxidante. Ceaiul negru conține polifenoli, componente esențiale cu propriețăți antioxidante ce ajută la reducerea inflamației, riscului de boli cronice și îți poate îmbunătăți starea generală de sănătate.
  • Poate contribui la sănătatea inimii. Flavonoidele din componenta ceaiului negru sunt esențiale pentru funcționarea normală a inimii. Unele studii au descoperit că aportul constant de ceai negru poate reduce considerabil riscul de afecțiuni cardiovasculare.
  • Poate diminua riscul de atac cerebral. Atacul cerebral poate avea loc atunci când un vas de sânge din creier este rupt sau blocat. Este a doua cauză de deces din lume, însă de cele mai multe ori se poate preveni. Studiile au arătat că persoanele care beau mai mult de 3 cești de ceai (negru sau verde) cu 21% mai puține șanse să sufere din cauza unui atac cerebral.
  • Reduce concentrația zahărului din sânge. Glicemia crescută îți poate mări șansele de a suferi o afecțiune mai gravă, precum afecțiuni cardiovasculare, obezitate, dabet de tip 2, depresie și insuficiență renală. Ceaiul negru este cunoscut pentru proprietatea sa de a echilibra concentrația de zahăr în sânge.

Alte remedii naturiste pentru scăderea tensiunii arteriale

  • Hibiscus: Ceaiul de hibiscus poate avea un efect hipotensiv și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Studiile au arătat că consumul regulat de ceai de hibiscus poate reduce atât tensiunea sistolică, cât și pe cea diastolică.
  • Suplimente cu plante: Anumite suplimente pe bază de plante pot avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale. De exemplu, extractul de frunze de măslin, extractul de valeriană și suplimentele pe bază de plante care conțin hamei, păducel sau sunătoare pot fi utile. Cu toate acestea, este important să consulți un specialist înainte de a lua orice suplimente.
  • Citrice: Fructele citrice, cum ar fi portocalele și grapefruitul, sunt bogate în vitamina C și pot contribui la reducerea tensiunii arteriale. Consumul regulat de suc proaspăt de portocale sau de grapefruit poate avea un efect benefic.
  • Coenzima Q10: Suplimentele cu coenzima Q10 pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Discută cu medicul tău despre dozajul adecvat și posibilele interacțiuni cu alte medicamente.
  • Usturoi: Usturoiul este cunoscut pentru proprietățile sale benefice asupra sănătății cardiovasculare. Consumul de usturoi crud sau sub formă de supliment poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. Totuși, trebuie să fii conștient că usturoiul poate subția sângele, deci consultă medicul dacă iei deja medicamente anticoagulante.
  • Omega-3: Consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3, precum peștele gras (somon, sardine, hering) sau suplimentele cu ulei de pește, poate avea un efect benefic asupra tensiunii arteriale. Iarba de in și semințele de chia sunt și ele surse vegetale de omega-3.
  • Magneziu: Un nivel adecvat de magneziu în organism poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Poți lua în considerare suplimente cu magneziu sau poți consuma alimente bogate în acest mineral, precum semințele de dovleac, nucile, spanacul și ciocolata neagră.
  • Controlul greutății și al consumului de sare: Menținerea unei greutăți sănătoase și limitarea consumului de sare poate avea un impact pozitiv asupra tensiunii arteriale. Încearcă să reduci aportul de alimente procesate și să adaugi mai puțină sare în mâncăruri.
  • Exerciții de respirație și relaxare: Practicarea exercițiilor de respirație și tehnicilor de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația, poate ajuta la reducerea stresului și la scăderea tensiunii arteriale.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel