duminică, octombrie 2, 2022

Lipsa vitaminei D slăbește sistemul imunitar și ne face mai vulnerabili în fața multor boli. Chiar dacă pare o vitamină banală, pentru că se organismul o produce singur atunci când ne expunem la soare, multora dintre noi ne lipsește. Asta din cauză că avem obiceiul să petrecem mai mult timp în interior decât afară. Cu toate acestea, medicii români nu recomandă să luăm vitamine ”după ureche” ci să ne facem analize înainte pentru a vedea dacă avem nevoie de suplimente. 

Te-ar mai interesa: Untul de cafea, un deliciu de care te vei îndrăgos...

Vitamina D este cunoscută pentru rolul său în menținerea unui sistem osos sănătos. Însă, oamenii de știință au descoperit că are un rol esențial pentru sistemul imunitar și pentru reglarea modului în care se înmulțesc celulele.

Oamenii de știință de la Harvard spune că un nivel scăzut de vitamina D crește riscul de infarct, accident vascular cerebral și nu mai puțin de 17 forme de cancer.

”Majoritatea oamenilor au slujbe care presupun să stea de dimineața până seara la birou, așa că nu se expun 15 minute pe zi la soare, așa cum ar fi necesar pentru doza zilnică necesară de vitamina D”, explică dr. Leslie Matthews.

Te-ar mai interesa: Premieră în România: Asociația Moașelor organizeaz...

Cercetările arată că deficiența de vitamina D duce la 85.000 de decese cauzate de cancer, în SUA, anual.

Lipsa vitaminei D și apariția bolilor

CANCER. Profesorul Kefah Mokbel, medic chirurg la o clinica London Breast Clinic spune că vitamina D ar putea salva o mie de vieți în fiecare an. Medicul a aînceput deja să prescrie pastilele pacientelor sale și consideră că toate femeile ar trebui să ia vitamina D, chiar și cele care nu au fost diagnosticate cu cancer de sân.

Te-ar mai interesa: Ceaiul pe care Regele Charles îl bea în fiecare di...

”Sunt de părere că femeile care au împlinit 20 de ani ar trebui să primească gratis suplimente de vitamina D deoarece este foarte eficientă în prevenirea cancerului de sân”, spune prof. Mokbel.

”Este dovedit științific că femeile care au niveluri mai crescute de vitamina D au mai multe șanse să învingă boala. Studiile au arătat, de asemenea, că femeile care au niveluri crescute de vitamina D sunt mai puțin predispuse să dezvolte cancer de sân”, a adăugat medicul.

Te-ar mai interesa: MIRACOLELE meloterapiei! Ce muzică să ascultăm dac...

DIABET. Un studiu realizat in SUA a scos la iveală că pacienții cu deficiență de vitamina D sunt mai predispuși să sufere de hipertensiune, boli de inimă și diabet.

Mergand pe descoperirea facuta de colegii lor de la Universitatea Chicago, cercetatorii de la Universitatea Regina Maria, in Marea Britanie, incearca sa determine daca suplimentul de Vitamina D micsoreaza riscul de instalare a diabetului de tip 2.

Te-ar mai interesa: Etalare RUNE pentru 3-9 octombrie. Iată ce secrete...

In acest sens, peste 300 de voluntari cu risc crescut de diabet vor primi acest supliment, fiind monitorizati in timpul experimentului si dupa, pentru a se aprecia efectele suplimentului si cum influenteaza acesta predispozitia catre diabet.

Se crede ca aceasta vitamina tine sistemul imunitar sanatos, protejand celulele, inclusiv pe cele din pancreas.

ASTM. Cercetatorii de la National Jewish Health, in Denver, au aratat ca astmaticii cu un nivel ridicat al Vitaminei D au o mai buna functionare a plamanilor si raspund mai bine la tratament. potrivit unui raport aparut in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Explicatia consta in faptul ca Vitamina D modifica raspunsul sistemului imunitar.

BOLI DE INIMĂ. Medicii sustin ca o carenta de vitamina D poate favoriza dezvoltarea bolilor cardiovasculare, prin cresterea tensiunii arteriale. Un studiu recent, al Universitatii Harvard, arata ca femeile care au un nivel scazut de vitamina D au sanse mari sa sezvolte hipertensiune arteriala si de aici o serie intreaga de afectiuni cardiovasculare.

O persoană sănătoasă are nevoie zilnic de un aport de 400-600 de unităţi de vitamina D, iar această cantitate creşte odată cu vârsta.

Excesul, la fel de periculos ca lipsa vitaminei D

Potrivit profesorului Mihai Jianu, medic ortoped la Spitalul de copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti, adminstrarea după ureche a vitaminei D poate produce afecţiuni grave:   „Foarte mulți copii de 4-5 ani vin cu pietre la rinichi din această cauză. În opinia mea, nu avem rahitism în România. Dacă există, avem un caz la 10.000 de copii”, este de părere acesta.
Profesorul crede că alimentele conţin suficiente doze de calciu şi vitamina D, astfel încât să nu mai fie nevoie de prescrierea lor suplimentară.  „Multe mame administrează din proprie inițiativă copiilor calciu și vitamina D sau o fac pentru că au auzit că și alte mame obișnuiesc acest lucru. Este foarte periculos”, conchide profesorul.
El recomandă ca aceste suplimente să nu se facă înaintea unor analize care să arate că este nevoie de ele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private