Sari la conținut

Cum să slăbești 10 kilograme sănătos? Sfatul medicului nutriționist

Îți dorești să scapi de surplusul de greutate? Iată ce trebuie să faci pentru a slăbi 10 kilograme, potrivit medicului nutriționist Cori Grămescu.

Aceasta recomandă în primă fază un program de exerciții dedicate creșterii masei musculare, urmate apoi de o dietă cu un deficit caloric. Însă, mare atenție! Deficiul caloric trebuie să fie maxim 200 – 300 de calorii. Înfometarea nu este o soluție și nu te ajută să slăbești sănătos pe termen lung!

„Ca să slăbiți eficient și corect 10 kilograme, mai ales în condițiile în care avem un punct de pornire cu multă grăsime pe corp și o masă musculară redusă, prima etapă de program trebuie dedicată creșterii procentului de masă musculară. Exerciții cu greutăți mai mari pentru îmbunătățirea calității masei musculare reprezintă baza programului de sport, cu sesiuni de steady cardio cu puls 120-130.

„Deficitul caloric nu trebuie să fie mai mare 200-300 kcal pe zi”

În etapa aceasta, deficitul caloric nu trebuie să fie mai mare 200-300 kcal pe zi pentru a asigura substratul energetic necesar creșterii nivelului de masă musculară, iar dieta ar trebui să fie cu conținut moderat de carbs și ceva mai multe proteine. În această primă lună, obiectivul este ca scăderea în cm să fie mai mare decât scăderea în kg și ţintim către o scădere de circa 3 kg, însă ne interesează să avem constanța alimentară cu meniul (fără dulciuri, snacks calorice sau alcool) şi să creștem cantitatea de legume consumate şi numărul de ore de somn.

În a doua lună, începem să ciclizăm carbohidrații, trecem către o rutină de antrenament bazată de mișcări de rezistență dinamică şi începem să încorporăm o rutină cardio de intensitate mai mare, cu obiectivul de a începe să reducem din greutate şi din centimetri în ritm mai susținut.

Tranziția către etapa de menținere

A treia lună, odată cu atingerea obiectivului de greutate, înseamnă tranziția către etapa de menținere, cu focus pe integrarea în stilul de viața non-dieta a programului de sport de intensitate mai redusă, a principiilor alimentației sănătoase şi a momentelor de răsfăț culinar într-o variantă care să nu destabilizeze corpul.

Următoarele 2-3 luni sunt despre fixarea acestui sistem de control flexibil, conectarea cu propriul corp şi înțelegerea ancorele motivaționale la care putem apela pentru a ne menține motivația de a fi atente la corpul nostru şi de a nu recădea în automatisme comportamentale care să ne conducă la a ne îngrăşa din nou”, a explicat Cori Grămescu pe Facebook.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel