Sari la conținut

Cum să te pregătești mental pentru paternitate, potrivit experților în parenting. „A deveni tată este înțelegerea reală a iubirii necondiționate”

tata si copilul
Sursă foto: Very Well
Cum te pregătești pentru rolul de a fi tată

Aflarea veștii că vei fi tată îți poate schimba viața, mai ales dacă este prima dată. A fi tată este un rol foarte special și probabil că vă simțiți emoționat, speriat și nervos în același timp.

Aceste sentimente pot fi un pic copleșitoare, dar nu vă faceți griji, nu sunteți singur. Este foarte normal ca persoanele care devin tați să se simtă neliniștite și nesigure, spune Alysha Price, un antrenor de parenting și autorul cărții „It’s Not Complicated”.

Deși s-ar putea să nu te simți niciodată complet „pregătit” să îți asumi paternitatea, există măsuri pe care le poți lua pentru a te pregăti mental și emoțional. Făcându-ți cercetările, rămânând implicat activ în sarcină și hotărând în mod intenționat ce fel de tată vrei să fii te poate ajuta să fii mai pregătit pentru paternitate.

Fă-ți cercetările

Fie că preferați să citiți cărți, să ascultați podcast-uri, să vizionați videoclipuri, să consultați experți sau să participați la cursuri, există o mulțime de informații utile disponibile pentru viitorii părinți.

Faptul că știți în ce stadiu de dezvoltare se află fătul vă poate ajuta să vă simțiți conectat la copilul dumneavoastră chiar înainte ca acesta să se nască și poate face ca experiența să pară mai reală.

În plus, știind la ce să vă așteptați în timpul sarcinii, al procesului de naștere și al primilor ani de viață ai copilului dumneavoastră vă poate ajuta să vă simțiți mai încrezător și mai pregătit.

Implică-te activ în sarcină

Călătoria ta ca tată începe cu mult înainte de nașterea copilului. Confirmarea sarcinii, vederea fătului la o ecografie și auzirea bătăilor inimii sale pentru prima dată sunt câteva dintre etapele majore pe care trebuie să le așteptați cu nerăbdare în această perioadă.

Implicarea activă în sarcină vă poate ajuta să vă bucurați de această perioadă, să vă conectați cu partenera și să o sprijiniți pe parcursul procesului.

Cum să te implici în sarcină

Acestea sunt câteva dintre modalitățile prin care vă puteți implica în sarcină:

  • Împărtășiți vestea cu prietenii și familia împreună.
  • Participați împreună cu partenera la toate programările medicale și la ședințele de ecografie.
  • Înțelegeți etapele sarcinii, dezvoltarea copilului și schimbările pe care le va experimenta partenera dumneavoastră.
  • Urmați cursuri prenatale și cursuri de educație parentală împreună cu partenerul dumneavoastră.
  • Discutați planul de naștere cu partenera dumneavoastră și stabiliți împreună aranjamentele.
  • Adresați-i furnizorului de servicii medicale orice întrebări pe care le aveți cu privire la dezvoltarea copilului sau la procesul de naștere.
  • Ascultați în mod activ temerile și preocupările partenerei dumneavoastră. Fiți sensibil la nevoile și emoțiile lor și oferiți-i reasigurare și încurajare.
  • Ajutați la treburile și responsabilitățile casnice pentru a ușura sarcina de lucru a partenerei dumneavoastră.
  • Discutați și decideți asupra numelui copilului.
  • Reamenajați casa pentru nevoile bebelușului: pregătiți camera copilului și cumpărați obiectele de care veți avea nevoie odată cu sosirea copilului.
  • Angajați-vă în activități care promovează legătura cu bebelușul, cum ar fi să vorbiți, să citiți sau să cântați pentru bebelușul care s-a născut.

Acceptă că viața se va schimba

Unul dintre cele mai înspăimântătoare lucruri legate de a deveni părinte este faptul că viața ta, așa cum o știi, se va schimba. Meseria de părinte este o responsabilitate cu normă întreagă, care este foarte diferită de orice alt rol pe care l-ați avut vreodată, cum ar fi acela de fiu, frate, prieten, student sau profesionist.

Până acum, nevoile, gândurile și dorințele tale au fost în centrul atenției. Cu toate acestea, lucrurile se vor schimba atunci când vei deveni părinte, deoarece vei fi responsabil pentru un copil care depinde de tine pentru orice.

Dacă vă întrebați dacă veți putea face față tuturor schimbărilor, este important să înțelegeți că, pe măsură ce viața dumneavoastră se schimbă, vă veți schimba și dumneavoastră.

„Viața de părinte îi schimbă pe oameni. Pentru unii, a deveni tată este prima lor înțelegere reală a iubirii necondiționate”, spune Price.

Reflectați asupra copilăriei dumneavoastră

Pe măsură ce vă pregătiți să deveniți părinte, poate fi util să reflectați asupra copilăriei dumneavoastră. Gândindu-vă la amintirile din copilărie vă poate ajuta să retrăiți experiența și să vă conectați cu acea parte din dumneavoastră.

De asemenea, poate fi util să vă gândiți la modul în care propria educație v-a modelat persoana care sunteți astăzi. Evaluarea influențelor de îngrijire din viața dumneavoastră vă poate ajuta să decideți ce fel de părinte doriți să fiți pentru copilul dumneavoastră.

Imaginează-ți ce fel de tată vrei să fii

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Poate fi util să petreceți ceva timp gândindu-vă la valorile dumneavoastră și la ce fel de tată doriți să fiți pentru copilul dumneavoastră. Vă puteți vizualiza ca tată și vă puteți imagina în diferite tipuri de situații cu copilul dumneavoastră.

De exemplu, vă puteți imagina cum vă țineți copilul în brațe pentru prima dată, cum îl auziți râzând sau cum îl țineți de mână. De asemenea, vă puteți imagina aspectele mai puțin strălucitoare ale rolului de tată, cum ar fi hrănirea copilului, baia sau schimbarea scutecului. De asemenea, poate fi util să vă gândiți la diferite provocări care ar putea apărea și la modul în care ați răspunde la ele.

Vizualizarea acestor scenarii vă poate ajuta să vă simțiți mai pregătit mental pentru acest rol.

Nu vă lăsați presat de rolurile de gen

Unul dintre cele mai dificile lucruri legate de a deveni tată este așteptarea tacită pe care lumea o pune pe seama bărbaților de a asigura financiar familia, spune Price.

„A fi tată înseamnă să împărtășești copilului toate calitățile tale, nu doar capacitatea de a câștiga un trai. Tații pot fi protectori, îngrijitori, profesori și multe altele”. – ALYSHA PRICE, Expert în parenting.

Price recomandă să se renunțe la narațiunea despre ceea ce face ca cineva să fie bărbat și la stigmatizarea persoanelor care nu se încadrează în rolurile stereotipice de gen. „Fiți dispuși să creați o nouă viziune și experiență pentru propria familie. Este în regulă să faci lucrurile în felul tău”.

Amintiți-vă că a fi părinte nu este ușor și că este OK să nu fii OK

În timp ce a fi părinte poate fi o activitate plină de bucurie și de satisfacții, nu este întotdeauna ușor. Primul an poate fi deosebit de dificil, deoarece sunteți epuizat, stresat, lipsit de somn și încercați să aveți grijă de un copil.

De fapt, un sondaj realizat în 2023 în SUA de către Verywell Mind și Parents pe 1.600 de tați din SUA a constatat că 21% dintre bărbați au suferit depresie postnatală. Aceasta apare de obicei în primul an de la nașterea unui copil.

În timp ce filmele și rețelele de socializare pot prezenta uneori părinții ca fiind ființe perfecte care au totul sub control, realitatea nu este întotdeauna așa. Unele zile pot fi floare la ureche și este posibil să puteți face tot ceea ce v-ați propus să faceți. Alte zile se pot simți ca o luptă grea.

Este important să vă păstrați așteptările realiste. Practicați autoîngrijirea și nu vă neglijați sănătatea fizică și mentală.

Nu vă fie teamă să cereți ajutor sau clarificări altora. Puneți cât mai multe întrebări și fiți dispuși să acceptați ajutorul, spune Price. „Nu puteți ști totul și faptul că nu știți totul nu vă face mai puțin lider sau mai puțin bărbat.”

Este important să vă păstrați așteptările realiste. Fiți amabil cu dumneavoastră și lăsați-vă mai ușor. Practicați autoîngrijirea și nu vă neglijați sănătatea fizică și mentală.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel