Sari la conținut

Cum să-ți reduci vârsta biologică pentru a diminua riscul de boli și a trăi mai mult timp

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Din cuprinsul articolului

Dr. Miriam Stoppard prezintă o cercetare din Suedia care arată că persoanele cu o vârstă biologică mai mare decât vârsta lor cronologică prezintă un risc semnificativ mai mare de demență și de accident vascular cerebral. Există însă vești bune despre cum factorii legați de stilul de viață pot schimba situația.

Un alt câștigător de la Institutul Karolinska din Suedia, un centru de cercetare medicală de renume mondial care a adunat informații despre persoanele care au șanse de a se îmbolnăvi de Alzheimer.

Fiecare nou proiect oferă o nouă piesă din puzzle și ne apropiem din ce în ce mai mult de o imagine completă. Acesta arată că persoanele care au o vârstă biologică mai mare decât vârsta cronologică reală prezintă un risc semnificativ mai mare de accident vascular cerebral și demență, în special de demență vasculară.

Studiul, condus de profesorul asociat Sara Hägg și de doctorandul Jonathan Mak, ambii de la Institutul Karolinska, arată că acest risc crescut persistă chiar dacă sunt luați în considerare și alți factori de risc, cum ar fi genetica, stilul de viață și aspectele socioeconomice.

Pe măsură ce îmbătrânim, crește riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul, bolile cardiovasculare și tulburările neurodegenerative, iar vârsta cronologică, adică numărul de ani de viață ai unei persoane, a fost folosită ca o măsură aproximativă a vârstei biologice.

Cum să-ți reduci vârsta biologică

„Dar, deoarece oamenii îmbătrânesc în ritmuri diferite, vârsta cronologică este o măsură destul de imprecisă”, spune Hägg. Se pare că ceea ce este important este vârsta biologică. Pentru a măsura vârsta biologică și legătura cu boala, cercetătorii au studiat 325.000 de persoane care aveau între 40 și 70 de ani la momentul primei măsurători.

Vârsta biologică poate fi calculată cu ajutorul a 18 biomarkeri, inclusiv grăsimile din sânge (de exemplu, colesterolul), glicemia, tensiunea arterială, funcția pulmonară și IMC. Cercetătorii au investigat apoi relația dintre acești biomarkeri și riscul de a dezvolta boli neurodegenerative, cum ar fi demența, accidentul vascular cerebral, boala neuronilor motori și boala Parkinson, într-o perioadă de nouă ani.

Comparativ cu vârsta cronologică reală, vârsta biologică ridicată a fost legată de un risc semnificativ mai mare de demență, în special de demență vasculară, și de accident vascular cerebral ischemic (cum ar fi un cheag de sânge în creier). „Dacă vârsta biologică a unei persoane este cu cinci ani mai mare decât vârsta reală, persoana respectivă are un risc cu 40% mai mare de a dezvolta demență vasculară sau de a suferi un accident vascular cerebral”, spune Mak.

Rezultatele indică faptul că, prin încetinirea proceselor de îmbătrânire a organismului din punct de vedere al biomarkerilor măsurați, ar putea fi posibilă reducerea sau întârzierea apariției bolii. Și de a muri la o vârstă mai înaintată. Vestea bună este că mai multe dintre valori pot fi influențate prin intermediul stilului de viață și al medicamentelor, spune Hägg.

Cu toate acestea, nu s-a observat o astfel de creștere a riscului pentru boala Parkinson. Hägg adaugă: „Știm deja că boala Parkinson este un pic unică și în alte contexte, de exemplu, când vine vorba de fumat”. Cercetătorii vor trece acum la investigarea legăturii dintre vârsta biologică și alte boli, cum ar fi cancerul, scrie sursa.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel