Sari la conținut

Cum să trăiești cu adevărat viața pe care o meriți? Dumitru Constantin Dulcan: „Creier nou, înseamnă informație nouă. Nu reveni la lucrurile vechi”

Constantin Dulcan
Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
Lista medicamentelor esențiale, dar nedisponibile în farmacie

Cum să trăiești cu adevărat viața pe care o meriți? Dumitru Constantin Dulcan: „Creier nou, înseamnă informație nouă. Nu reveni la lucrurile vechi”.

Invitat în cadrul podcastului „Fain și Simplu”, prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan a vorbit despre puterea creierului de a schimba viața fiecăruia dintre noi.

Sunt câțiva parametri care au început odată cu Universul, până astăzi, și aceia mențin viața. Oamenii sunt dependenți de lumea înconjurătoare, dar nu numai de mediul imediat apropiat, ci și de mediul de dincolo de oameni. „O serie întreagă de întrebări își găsesc răspunsul în subconșteientul nostru”, explică profesorul Dulcan.

Cum să trăiești cu adevărat viața pe care o meriți? Este importantă exersarea creierului

Dar pentru asta, contează foarte mult și informația de care dispune fiecare persoană în parte. Este extrem de importantă exersarea creierului.

„Noi abia acum știm. Eu am aflat-o în 2005, în Canada, când am fost visiting profesor la Saint George: creierul este cel mai mobil organ; se modifică, se modelează, biochimic, anatomic și funcțional, în funcție de ceea ce gândim. Pentru orice idee nouă, se face o conexiune nouă. Vechile sinapse dispar și se reface o sinapsă nouă. Și se fac într-un timp teribil de rapid.

În momentul în care noi gândim și avem nevoie de o informație nouă, asta se formează extraordinar de rapid și se conectează altă rețea neuronală. De aia este foarte important să-ți folosești creierul, acest organ care este extrem de mobil și extrem de tăcut.

La toate celelalte organe este posibil, mai mult sau mai puțin, să ai un ecou din partea lor. La creier, nu. Gândești cu ochii închiși sau cu ochii deschiși, el își face treaba de unul singur.

Creierul este organul cel mai mobil și cel mai complicat din Univers. Cea mai complicată structură din Univers”, a subliniat Constantin Dulcan.

Dumitru Constantin Dulcan: „Creier nou, înseamnă informație nouă. Nu reveni la lucrurile vechi”

La sfârșitul anilor 90, cercetătorii au descoperit că stresul poate ucide celulele creierului, deși aceste concluzii nu erau încă sigure.  Timp de mai multe decenii, s-a crezut că al nostru creier este un „organ neregenerabil”, că celulele creierului sunt acordate într-o cantitate finită și mor încet odată cu înaintarea în vârstă, indiferent dacă încercăm să le păstrăm sau nu.

Această cercetare a descoperit că există alte modalități prin care celulele creierului pot muri, alte modalități prin care acestea se pot adapta și reconecta și, poate, chiar modalități prin care se pot regăși sau se reumple.

Neuroplasticitatea (NP) este capacitatea creierului de a se adapta și se referă la modificările cerebrale fiziologice care se produc ca rezultat al interacțiunii noastre cu mediul înconjurător. Pe lângă schimbările în ceea ce privește modul în care funcționează creierul și adaptările funcționale, neuroplasticitatea oferă și căi potențiale pentru schimbări psihologice.

„Toată lumea vorbește de dezvoltare psihologică personală. Păi, asta facem. În clipa în care noi ne îmbogățim creierul cu noi informații, cu noi rețele neunorale, avem un creier nou. După cum spunea și Joe Deospenza, creier nou, înseamnă informație nouă; nu reveni la lucrurile vechi. Revenind la lucrurile vechi, înseamnă să reactivezi vechi rețele neuronale și rămâi același.

Trebuie să reții mereu o idee nouă, care este utilă și dezvoltării tale persoanale, și sigur pentru informația ta, la modul general, s-o ai în permanență în minte. Ca să nu dai posibilitatea să revii la vechile rețele neuronale”, a mai spus profesorul Dulcan.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel