vineri, septembrie 17, 2021

Simbolistica oualor de Pasti trebuie cautata inainte de nasterea lui Hristos, in timpuri stravechi. Oul era dat in dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creatiei, fecunditatii, simbol al vietii

si al reinnoirii naturii, obiceiul vopsirii lui fiind intalnit la chinezi cu doua mii de ani inainte de Hristos.

Obiceiul colorarii oualor s-a transmis crestinilor si este inca practicat mai ales la popoarele Europei si Asiei. Spre deosebire de alte tari ale Europei, unde obiceiul s-a restrans sau a disparut, la romani a inflorit, atingand culmile artei prin tehnica, materiale, simbolica motivelor si perfectiunea realizarii.

Deși sunt multe vopsele de vopsit ouă pe piață, din ce în ce mai mulți români au început să opteze pentru metodele străvechi, transmise de bunici, de colorare a ouălelor.

Bloggarița Laura Laurențiu

a pregătit o serie de sfaturi utile despre cum putem colora ouăle de Paște natural.

Ingrediente Ouă vopsite natural

  • ouă
  • oțet
  • apă. Apa nu trebuie sa fie multă deoarece colorantul trebuie să fie cât mai concentrat. Cantitatea de apă se apreciază în funcție de câte ouă se vopsesc, ideea este că acestea trebuie să fie complet scufundate în lichid.
  • 4 bucăți de slănină sau 4 linguri de ulei și 4 șervețele pentru uns ouăle

Materia primă din care obținem vopsele:

  • sfeclă roșie – pentru culoarea roșie, roz
  • ½ varză roșie – pentru culoarea albastră
  • 2 linguri praf de curcuma

    – pentru culoarea galbenă

  • 200 gr cafea măcinată – pentru culoare cafenie

Spălarea ouălor

  1. Ouăle se scot de la frigider cu cel puțin o oră înaintea folosirii lor. Aducând ouăle la temperatura camerei, se minimizează riscul de a crăpa la fierbere.
  2. Se spală ouăle cu un burete curat de bucătărie și puțin detergent lichid, apoi se limpezesc bine. Astfel, le vom degresa coaja, ajutând culorile să adere mai bine și mai uniform.
  3. Eu am folosit ouă albe, acestea se recomandă pentru o reușită completă, deoarece culorile obținute vor fi nealterate de culoarea oului.

Ouă vopsite

natural cu roşu

Pentru a da ouălor culoarea roşie, poţi folosi suc de sfeclă. S-ar putea să iasă mai mult roz decât roşu, în funcţie de cât timp ţii ouăle în “vopsea”. Cu sfecla roşie am păţit de câteva ori şi ca ouăle să iasă maronii în loc de roşii. Aşa cum am spuneam mai sus, poţi fierbe ouăle în suc de sfeclă sau le poţi lăsa peste noapte în frigider.

Pentru un roşu-ruginiu, poţi folosi 2-3 linguri de boia puse la fiert pentru circa jumătate de oră. Roşul-ruginiu e posibil să iasă totuşi şi portocaliu. De asemenea, se pare că ouăle se pot vopsi roşii şi folosind suc de rodie sau de

cireşe.

Pe vremuri, în unele zone ale ţării, se foloseau şi florile de bujor pentru a colora ouăle și, bineînţeles, clasicele cozi de ceapă roşie.

Ouă vopsite natural în galben cu curcuma

Curcuma nu este un condiment neapărat ieftin dar nici foarte scump. Cunoscută și sub numele de turmeric, curcuma are și calități terapeutice, motiv pentru care vă recomand să nu o ocoliți.

Ingrediente ouă vospite cu curcumă

  • 2 linguri curcuma
  • ouă
  • 2 linguri oțet
  • 1/2 litru apă
  • 1 felie de slănină

Ouă vopsite natural în albastru cu varză roșie

Varza roșie este un ingredient foarte ieftin, n-ar trebui să avem reținere să-l folosim.

Ingrediente ouă vopsite cu varză roșie

  • ½ varză roșie
  • ouă
  • 1 litru apă
  • 2 linguri oțet
  • 1 felie slănină

 

Ultimele stiri