Sari la conținut

Cum scapi de dependența de fast-food. Experții au o soluția: faceți curățenie în cămară

fast food
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
fast food

Cum scapi de dependența de fast-food. Experții au soluția: „E timpul să vă dați seama dacă ați dezvoltat o dependență de zahăr sau de fast-food. Un prim sfat este să faceți curățenie în cămară.”

Potrivit ultimelor studii, dependența de mâncăruri nesănătoase, tip junk food și fast-food, este o problemă la nivel global. Alimentele procesate, fast-food-ul și junk food-ul creează dependență, pot crește glicemia și chiar pot schimba obiceiurile bune pe care organismul le are.

Alimentele procesate, efect intens asupra centrilor de recompensă

Alimentele procesate au un efect intens asupra centrilor de recompensă ai creierului. Aceste efecte sunt cauzate de neurotransmițătorii din creier, precum dopamina.

Conform studiilor, „oamenii cu o dependență pentru mâncarea nesănătoasă nu pot rezista tentației de a o consuma din cauza unui motiv simplu: cantitatea de grăsimi și zaharuri, împreună cu aditivii, folosită de producătorii de alimente, este peste limitele pe care organismul le cunoaște”.

Aceste alimente procesate exagerat atrag de fapt oamenii să consume nu doar mai multă mâncare nesănătoasă, ci și să își dorească să consume mai multă, chiar dacă sunt sătui.

Antrenarea creierului

Cea mai importantă parte în procesul de vindecare este conștientizarea răului care se produce în organism:

  • Odată cu această conștientizare, e timpul să vă dați seama dacă ați dezvoltat o dependență de zahăr sau de fast-food. Un prim sfat este să faceți curățenie în cămară.
  • De preferat – în cazul unei pofte intense de ceva dulce – ar fi să păstrați în cămară doar fructele, nucile și produsele din grâu integral. Potrivit cercetărilor, este posibil să ajungeți să mâncați ceea ce aveți la îndemână.
  • În ceea ce privește junk food-ul, încercați pe cât posibil să evitați localuri de tip fast-food. Chiar dacă este vorba de o ieșire în oraș sau o seară cu prietenii, încercați să evitați aceste situații.

Plan alimentar

Un plan bine pus la punct, cu motivații personale, funcționează indiferent de tipul de acțiune pe care intenționați să o faceți. Începeți prin a merge la cumpărături cu o listă. O listă vă ajută să vă feriți de alimentele nedorite, cum ar fi mâncarea gata preparată, produsele de panificație și patiserie cu miros îmbietor și alte alimente care vă fac cu ochiul. Încercați că stați departe de culoarele centrale.

Aici sunt aranjate alimentele procesate și cele gata ambalate. Produsele proaspete sunt păstrate întotdeauna pe primele culoare. Următorul pas este să planificați mesele. Încercați să nu vă bazați pe sandvișuri sau alimente prăjite, acestea fac parte din categoria junk food.

O masă sănătoasă pe zi reprezintă 365 de mese sănătoase pe an

Planul fără motivație este o luptă în zadar cu adicția de mâncare nesănătoasă. Alimentele sănătoase nu vor ajunge singure în frigider și nici nu se vor găti singure, iar un stil de viață sănătos nu se poate adopta peste noapte. Scăpați de toate alimentele rele care se află fie în bucătărie, fie în frigider, Practicarea unui sport ajută și este o motivație în plus.

Mestecați mâncarea

Se știe că digestia începe chiar din gură. Dacă mestecați mai mult, veți mânca mai puțin. Timpul pe care îl petreceți mestecând mâncarea va prelungi numărul total de minute pe care le petreceți mâncând. Conform cercetărilor, 20 de minute de la momentul în care începeți să mâncați sunt suficiente pentru ca stomacul să ofere semnele de sațietate. Așa că încercați să treceți aceste 20 de minute de mestecat. Va dura până ce acest exercițiu va fi stăpânit pe deplin, dar cu timpul va deveni o obișnuință, citează Adevărul.

Mediul și culorile
Culorile din logo-ul McDonald’s sunt roșu și galben cu un motiv întemeiat. Aceste culori, alături de portocaliu sunt culori care creează în creier senzația de foame. Încercați să evitați să luați masa în locurile care au un design în aceste culori. Mai mult, tacâmurile și farfuriile nu ar trebui nici ele să aibă vreuna dintre aceste culori. Optați pentru farfurii mai mici, astfel încât să aveți cantități mai mici de mâncare.

Texturile și culorile alimentelor
Unul dintre motivele pentru care fast-food-ul arată atât de atrăgător este că există diversificare când vine vorba de texturile și culorile preparatelor. Pentru o alimentație sănătoasă, încercați să aveți cât mai multă varietate de culori și texturi în farfurie.

Zilele de „trișat“- te vor ține departe de mâncarea nesănătoasă

Nimeni nu sugerează să renunțați cu totul la fast-food, deoarece ar putea fi aproape imposibil. Așa că aveți în vedere și astfel de zile, nu mai mult de 2-3 pe lună Acestea zile de „trișat“ vă vor ține departe de mâncarea nesănătoasă în restul timpului și vă vor ajuta să reduceți poftele.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel