luni, mai 16, 2022

Cum se calculează corect caloriile din farfurie? Mihaela Bilic, medic nutriționist, spune că„densitatea calorică este o noțiune de bază în nutriție”. Cu cât densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare, mai spune expertul.

Cum se calculează corect caloriile din farfurie? Mihaela Bilic: Densitatea calorică este o noţiune de bază în nutriţie

„Ea reprezintă raportul dintre conținutul de calorii și volumul unui aliment. Cu cât densitatea calorică este mai mare, cu atât alimentele sunt mai hrănitoare. Cașcavalul de exemplu are volum mic și calorii multe, 1/2kg de cașcaval înseamnă o rotiță cât un pumn și aproape 400 calorii. Oleaginoasele de tip semințe, nuci, migdale sau ciocolata sunt și ele exemple de alimente cu densitate calorică mare: 100 g înseamnă 650 calorii. Toate produsele uscate și deshidratate, fie că e vorba de mezeluri, biscuiți sau sticksuri, au în medie 450 cal/ 100 g.”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.

Te-ar mai interesa: Sfaturile unui profesor academician: Vă spun ce le...

Fructele și legumele, laptele și iaurtul, ciorba și salatele. Și produsele umflate cu aer de tipul pâine albă, pufuleți sau înghețată au densitate calorică mică, au volum mare și calorii puține

Ce însemană 500 calorii?

Câteva linguri de ulei ajung repede la 500 calorii, având cea mai mare densitate calorică și 900 cal/ 100 g. Cașcavalul și ciocolata ocupă și ele un volum mic, deși conțin multe calorii.

Cel mai sigur pentru siluetă este să umpleți stomacul cu legume, au volum mare și sub 30calorii / 100 g. Cartofii, rădăcinoasele, pastele fierte, orezul, pâinea și mămăliga sunt și ele eficiente pentru sațietate. Carnea și peștele conțin 70% apă în timp ce mezelurile și afumăturile sunt de două ori mai concentrate în calorii.

Te-ar mai interesa: Vârsta norocoasă a zodiilor. Numerolog: Bătrâneţea...

Snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii

aliment toxic pentru adulți

„Dacă țineți la sănătate și la siluetă, e înțelept să umpleți stomacul cu produse proaspete și mâncare gătită. Tot ce este deshidratat, ultra procesat și ambalat înseamnă calorii multe într-un volum mic. Să vă săturați cu snacksuri și chipsuri înseamnă de 5 ori mai multe calorii decât dacă ați fi umplut stomacul cu pâine și cartofi fierți.

Alegeți alimente simple, cât mai aproape de forma în care le-a făcut natura. Mai bine carne decât mezeluri, mai bine lactate decât brânzeturi, mai bine înghețată decât biscuiți. Însă, a mânca dietetic nu e totuna cu a mânca sănătos, deci includeți în meniu unt, pește gras, brâzeturi și oleaginoase, chiar dacă sunt bogate în calorii!”, conchide Mihaela Bilic.

Te-ar mai interesa: Povestea unui tinere de 22 de ani: „Am aflat că am...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private