Sari la conținut

Cum se calculează pensiile pentru românii care ies la pensie în viitor? Anunț pentru toți angajații

prima pensie
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pensie

Noua lege a pensiilor are ca scop corectarea inechităților existente în sistem și vine însoțită de câteva modificări destinate viitorilor pensionari, deopotrivă actuali angajați din sectorul public și privat. Se știe deja că la 1 septembrie 2024, în urma unui nou calcul, în jur de 70% dintre persoanele care se vor pensiona urmează să primească bani în plus.

De asemenea, la stabilirea vechimii în muncă trebuie să se țină cont de un număr destul de mare de factori. Este foarte important numărul de ani care se ia în calcul la pensie, deoarece de el depinde suma definitivă pe care o veți încasa la finalul carierei.

„Colegii din casele teritoriale de pensii preiau tot ce înseamnă stagiu de cotizare şi ceea ce noi am lucrat şi lucrăm în această perioadă, pentru că această lege nu se adresează doar actualelor generații de seniori, ci şi nouă celor care suntem acum în câmpul muncii, se preiau stagiile de cotizare şi se separă în perioade asimilate şi perioade directe de cotizare, sporurile se separă în sporuri cu caracter permanent şi nepermanent.

Principiile de bază, echitate, solidaritate pentru muncă şi contribuție egală să fie pensie egală, încurajarea muncii, acele puncte suplimentare pentru cei care stau în câmpul muncii mai mult de 25 de ani, dar şi încurajarea natalității prin acea prevedere cu reducerea vârstei de pensionare pentru doamnele care nasc şi câți copii până la cel puţin vârsta de 16 ani”, spunea fostul ministru al Muncii Marius Budăi la România TV la sfârșitul anului trecut.

Perioade care nu vor fi considerate ca vechime în muncă

Acesta a detaliat că de la 1 septembrie 2024, la momentul calculării pensiilor, se vor lua în considerare și perioadele necontributive de studii universitare, de serviciu militar, de concediu medical, de șomaj, de deportare, de încarcerare sau de detenție politică. Această măsură îi ajută atât pe pensionari, cât și pe cei care se vor retrage în viitor.

”Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, universitate, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an.

De asemenea pentru stagiul militar, pentru concediul medical, pentru șomaj, deportare sau prizonierat politic, este important să se știe acest lucru. Noua formulă de calcul a pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțită cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, necontributive asimilate, și punctele de stabilitate. Toate aceste puncte se înmulțesc cu valoarea punctului de referință și dau o valoare mai mare a pensiei.

Pentru ca acestea să fie luate în calcul, trebuie să am un stagiu de cotizare de minimum 15 ani. Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat, stagiul minim de cotizare este 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani”, a explicat și actualul ministru al Muncii Simona Bucura-Oprescu în exclusivitate la Antena 3 CNN.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel