Sari la conținut

Cum se iau corect vitaminele și suplimentele ca organismul să le poată absorbi

vitamine si suplimente
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

 Vitaminele sunt compuși organici care, în cantități mici, sunt necesari pentru metabolismul normal. Luarea împreună a unor vitamine poate afecta absorbția acestora în organism – uneori agravând-o și uneori îmbunătățind efectul.

Potrivit medicilor, unele vitamine pot afecta eficacitatea medicamentelor și chiar pot agrava efectele secundare. Iată ce trebuie să știți despre utilizarea vitaminelor și suplimentelor.

Ce vitamine ar trebui luate împreună?

În general, vitaminele solubile în apă pot fi luate împreună fără alimente, iar vitaminele liposolubile pot fi luate împreună cu alimente care conțin grăsimi sănătoase. Următoarele combinații de suplimente pot fi de fapt mai eficiente decât atunci când sunt luate individual:

1. Vitamina D, vitamina K2 și alte vitamine liposolubile

Vitamina K1 sau filochinona se găsește în legumele cu frunze închise la culoare, în timp ce vitamina K2 (menachinone) se găsește în alimentele fermentate și alimentele de origine animală. Cercetările arată că două vitamine solubile în grăsimi (vitamina D și vitamina K2) lucrează împreună pentru a se asigura că calciul este absorbit în oase în loc să fie depozitat în artere.

Vitaminele solubile în grăsimi precum A, D, E și K pot fi luate în același timp.

Vitaminele liposolubile sunt stocate în ficat, grăsime și mușchi ai corpului și trebuie luate împreună cu grăsimile din dietă.

2. Magneziu și vitamina D3

Acțiunea acestor două vitamine este îmbunătățită atunci când sunt luate împreună.

Un studiu din 2018 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition arată că, fără suficient magneziu, sinteza și metabolismul vitaminei D din organism sunt afectate. Cu alte cuvinte, magneziul este necesar pentru a transforma vitamina D într-o formă pe care organismul o poate folosi.

3. Cupru și zinc

Când vine vorba de combinarea cuprului cu zincul, totul ține de echilibru. Zincul interferează cu absorbția cuprului, dar luarea prea multă zinc poate provoca chiar deficiență de cupru. Dacă luați zinc, este recomandat să luați și un supliment de 2 mg de cupru pentru a menține echilibrul acestor două minerale în organism.

4. Omega-3 și vitamina E

Luarea acestor două suplimente împreună poate îmbunătăți sănătatea inimii. Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi esențiale care pot proteja împotriva afecțiunilor medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Vitamina E este un nutrient important cu proprietăți antioxidante care întărește sistemul imunitar.

Un mic studiu pe 60 de bărbați cu boli vasculare a constatat că o combinație de omega-3 și vitamina E a avut un efect benefic asupra rezistenței la insulină.

5. Fier și vitamina C

Fierul este cea mai comună deficiență de nutrienți în corpul uman.

Mineralul este vital pentru funcționarea optimă a corpului uman – este componenta principală a hemoglobinei, proteina din globulele roșii care transportă sângele bogat în oxigen din plămâni în alte părți ale corpului. Fierul insuficient sau anemia împiedică acest proces, ducând la oboseală.

vitamine pentru memorie si ficat
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Ce suplimente nu ar trebui să luați împreună?

Magneziu și calciu

Deși aceste două minerale lucrează împreună, ele trebuie să fie în echilibru pentru a fi eficiente. În timp ce magneziul ajută la absorbția calciului, prea mult calciu poate avea de fapt efectul opus, împiedicând absorbția magneziului. Cercetările arată că un raport calciu/magneziu peste 2:1 este asociat cu un risc crescut de tulburări metabolice, inflamatorii și cardiovasculare.

Fier de călcat și ceai verde

Nu este o idee bună să luați suplimente de fier (sau să mâncați alimente bogate în fier) ​​în același timp cu ceaiul verde. Acest lucru se datorează faptului că ingredientul principal din ceaiul verde, epigalocatechin galat (EGCG), se leagă de fier și reduce absorbția acestuia.

 Vitamina C și B12

Nu este recomandat să luați vitamina C și vitamina B12 în același timp. Asta pentru că dozele mari de vitamina C pot reduce cantitatea de vitamina B12 pe care organismul o absoarbe și o metabolizează, spun experții. Asigurați-vă că luați vitamina C la cel puțin două ore după vitamina B12. Iată cum poți evita deficitul de B12.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel