Sari la conținut

Avertismentul unui medic în legătură cu un medicament popular. Efecte secundare grave!

Imagine de Vnukko de la Pixabay

Deși este cunoscut cel mai bine ca o pastilă mică, ibuprofenul administrat pe cale orală se găsește și sub formă de capsule, granule sau lichid.

Administrat pentru diverse dureri care apar zilnic, analgezicul este ușor de procurat în majoritatea farmaciilor.

La fel ca orice alt medicament din dulapul dumneavoastră de medicamente, ibuprofenul vine cu o listă de efecte ecundare de care trebuie să fiți conștienți.

Cu toate acestea, administrarea unor doze mari de analgezic ar putea însemna un risc serios, potrivit Dr. Deborah Lee, de la Dr. Fox Online Pharmacy.

Medicul a explicat că ibuprofenul este un medicament cunoscut sub numele de inhibitor al enzimei COX.

Enzimele COX sunt necesare pentru a produce prostaglandine care asigură protecția mucoasei gastrice.

Atunci când enzimele COX sunt dezactivate, producția de mucus gastric este redusă, ceea ce poate duce la probleme gastrointestinale (GI).

Medicul a declarat pentru Express.co.uk: „Dozele mari pot provoca hemoragii gastrointestinale, ulcer peptic și/sau pancreatită. De asemenea, poate apărea insuficiența hepatică și renală”.

Aceste efecte adverse pot apărea încă de la trei zile de la începerea tratamentului cu ibuprofen, potrivit doctorului Lee.

Avertismentul unui medic în legătură cu un medicament popular

Ea a spus: „Într-un studiu, au apărut sângerări gastrointestinale la unii voluntari sănătoși, chiar la trei zile după ce au început să ia ibuprofen 800 mg de trei ori pe zi.”

Potrivit NHS, doza obișnuită pentru adulți este de una sau două tablete sau capsule de 200 mg de trei ori pe zi.

Cu toate acestea, medicul dumneavoastră poate prescrie o doză mai mare, de până la 600 mg, de luat de patru ori pe zi, în unele cazuri.

Dacă aveți hemoragii gastro-intestinale cauzate de analgezic, scaunul dumneavoastră poate fi primul care să tragă un semnal de alarmă.

Dr. Lee a spus: „Dacă hemoragia are loc la capătul superior al tractului gastrointestinal, pe măsură ce sângele trece prin tractul gastrointestinal este parțial digerat și iese la celălalt capăt sub formă de scaune gudronate, negre și urât mirositoare, cunoscute sub numele de melenă.

„Dacă sângerarea apare mai jos în tractul gastrointestinal, în intestinul gros, sângele va fi mai proaspăt și va avea un aspect roșu. Acesta este adesea amestecat cu scaunul”.

Ea a adăugat: „Este posibil să se ia o supradoză de ibuprofen, fie intenționat, fie neintenționat. Citiți întotdeauna etichetele produselor și urmați cu atenție instrucțiunile. Nu depășiți niciodată doza maximă”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: