Sari la conținut

Cum se manifestă hipotiroidismul la copii și cât de mult îi afectează?

Tiroida este o glandă foarte importantă pentru organism. Aceasta dictează modul în care aproape toate organele și celulele funcționează, în cel mai mic detaliu.

Atunci când nu funcționează în mod corespunzător, tot organismul are de suferit. Din nefericire, unii copiii se nasc fără glanda tiroidă, afecțiune care se numește hipotiroidism congenital.

Netratată, afecțiunea poate duce la complicații însemnate pentru copil.

Cum se manifestă hipotiroidismul congenital?

„Există copii care se nasc fără glandă tiroidă, adică suferă de hipotiroidism congenital. Se poate depista la naştere. De obicei apare prin două mecanisme majore, fie prin disgenezie, adică glanda tiroidă nu se formează în timpul vieţii intrauterine sau dishormonogeneza, adica glanda tiroidă nu reuşeşte să secrete din varii motive.

Un copil cu hipertiroidism congenital este un copil cu un icter prelungit, cu nişte trăsături faciale şterse, apetit scăzut, cu constipaţie, limba este foarte mare, cu hernie ombilicală. Sunt multe semne, însă cel mai uşor de observat este că cel mic nu ia în greutate”, a dr. Pascu Bogdan în cadrul emisiunii Sfat de Sănătate, cu Andreea Cigolea, la Antena 3.

Urmările, extrem de grave

„Urmările sunt extrem de grave dacă nu se instituie tratament cât mai devreme. Tulburările neurologice pe care le laă această deprivare de hormoni tiroidieni poate avea consecinţe grave asupra copilului. Practic, acesta nu mai are achiziţii nici motorii, nici cognitive.

Un copil de un an care nu primeşte tratament pentru două, trei luni de la naştere, poate avea o vârstă neurologică de 4-5 luni. De cele mai multe ori, acest copil nu se poate integra în societate.

Tratamentul este unul de subtituire pentru toată viaţa. Partea bună este că odată tratat, evoluţia copilului este una normală”, a mai explicat medicul, potrivit sursei citate.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel