luni, aprilie 12, 2021

Tulburările afectează aproximativ 23% din populaţie, iar cele mai frecvente simptome includ nervozitate, tensiune, nelinişte, tulburări de somn.

Tulburările de anxietate sunt des întâlnite şi cuprind

două tipuri de afecţiuni:
tulburarea de panică şi tulburarea de anxietate generalizată.

Cele două afecţiuni au mai multe simptome comune printre care: nod în gât, amorţeală, uscăciunea gurii, geaţă. Tulburarea de panică este adesea însoţită şi de senzaţia de leşin, palpitaţii, durere toracică, frică de moarte, iar cea de anxietate generalizată este însoţită de îngrijorare, nevoia de a urina, tensiune musculară, tulburări de concentrare şi somn.

Deosebirea dintre cele două boli este modalitatea în care evoluează: tulburarea de panică apare brusc, cu evoluţie scurtă, manifestată prin

crize anxioase cu simptome evidente, în timp ce simptomul de bază al tulburării de anxietate generalizată este îngrijorarea continuă însoţită de semnele psihice şi fizice ale anxietăţii, manifestate cu intensitate variabilă.

Anxietatea netratată poate duce la :

–         hipertensiune arterială

–         ulcer duodenal

–         depresie

–         dependenţă de alcool

Tratamentul tulburărilor de anxietate:

–         tratament medicamentos: există pe piaţă numeroase medicamente, atât pentru tratament de lungă durată, cât şi pentru cel

de scurtă durată. Pentru cel din urmă, antidepresivele sunt cele mai eficiente şi cele mai sigure.

–         Psihoterapia include psihoeducaţia, terapia de relaxare şi psihoterapia cognitivă

Terapia optimă constă în combinarea tratamentului medicamentos cu psihoterapia. Începerea din timp a tratamentului asigură vindecarea mai rapidă şi prevenirea complicaţiilor.

Ultimele stiri

Parteneri